Een droom...

Inmiddels is onze droom uit gekomen! In juni 2013 zijn we naar Curaçao geweest om met Luuk de 2 weken durende therapie te volgen. Een meer dan geweldige ervaring! En stiekem zeker voor herhaling vatbaar! Lees hier het uitgebreide dagboek van onze trip!

Wij hebben een droom... Een droom die altijd heel ver weg leek te zijn. Maar naarmate de jaren vorderen is de droom groter geworden. Dromen blijven bestaan, maar nog mooier zou zijn als deze werkelijkheid zou kunnen worden! Onze wens is om met onze zoon Luuk dolfijntherapie volgen!

Luuk is 6 jaar en heeft downsyndroom. Dit was in begin even een klap, maar al gauw zijn we ervoor gegaan. Met ups en down, dat wel. Maar Luuk heeft ons al gauw geleerd dat het vooral enorm genieten is met dit bijzondere mannetje. Luuk is een heerlijk vrolijk kind. Hij doet ons elke dag verbazen met alle dingen die hij kan en vooral wil kunnen. Hij is alert en erg nieuwsgierig. Hij wil graag de wereld verkennen en neemt ons mee op zijn ontdekkingsreis. Hij is zich aan het ontpoppen tot een heuse charmeur. Soms duurt het net iets langer om van hem een reactie of een lach te krijgen. Maar zodra je dat lukt, pakt hij je helemaal in. Luuk is dol op zijn broertje Sem van 4 en Luuk is grote held van Sem!

Wil je meer lezen over Luuk? Kijk dan op
www.luukdevries.nl . Het dagboek wordt al 6 jaar bijgehouden.

Op deze site kun je het blog lezen en zien wat voor acties we hebben gehouden voor Luuk. Inmiddels hebben we ruimschoots het therapiebedrag bij elkaar gekregen en zijn overdonderd door de acties van anderen en de hartverwarmende reacties! Geweldig! Onze droom komt uit: Luuk gaat naar de dolfijnen!

Lees onderaan deze pagina meer over dolfijntherapie.

"De knopen zijn doorgehakt! Wij hebben een droom, een droom om Luuk enorm te helpen met zijn ontwikkeling. De logopediste van Luuk, Marieke, vertelde deze week dat dolfijntherapie echt iets voor Luuk zou zijn. Het zou hem enorm helpen met zijn spraak. Want die loopt nog ietsjepietsje achter. Het zou hem helpen om alles wat meer duidelijk te kunnen maken aan ons, op school en iedereen om hem heen. Het zou hem helpen en ons ook. Want wat is communiceren toch belangrijk. Wij kennen Luuk door en door en tussen zijn brabbeltaal door, komen steeds meer verstaanbare woorden voorbij. En ook met handen en voeten (lees: gebarentaal) komen we samen een heel eind. Maar wat zou het fijn zijn als Luuk nog wat meer gestimuleerd zou worden met zijn ontwikkeling! Niet alleen zijn spraak, maar zijn niet-zindelijk zijn, zijn zelfvertrouwen zou zo'n enorme boost kunnen krijgen. Maar ook zijn grove en fijne motoriek, sociale en functionele vaardigheden, cognitieve ontwikkeling komen aan bod. Ja, Marieke heeft de droom weer aangewakkerd en we willen proberen onze droom uit te laten komen. Helpen jullie mee?"

Rekeningnummer

Steun deze actie en maak onze droom werkelijkheid!
Rekeningnummer 110.59.58 t.n.v. L de Vries ovv Luuk!

De teller staat op € 8.185,-

maandag 10 juni 2013

Zon, zee, strand en leerdoelen

Even een paar dagen rustig aan gedaan. Het is immers weekend en morgen begint de therapie voor Luuk. 's Morgens naar het strand bij Papagayo Beach Club geweest en na de lunch op de porch naar het zwembad bij ons appartement. Heerlijk, wat een luxe! Met name Luuk, maar ook Sem hadden wat rust nodig. Luuk is best mopperig. De hitte begint bij iedereen wel te wennen. Gisteren was het bewolkt en hadden we het na het zwemmen zelfs even koud. Toch was het nog steeds 32 graden. Luuk en Sem zijn echte waterratten, kunnen zich uren in het water vermaken. Het zwemmen gaat zo ook steeds beter. Luuk heeft al 3 jaar zwemles, Sem slechts een paar maanden. En elke dag zwemmen is natuurlijk perfect om te oefenen. Sem is Luuk al voorbij, maar Luuk doet ook aardig zijn best. De beenslagen beginnen steeds meer te komen en 'pizza doorsnijden', de armslag, wordt steeds mooier. Het zal wellicht een 10-jaren plan zijn, maar als hij zijn diploma A gaat halen, dan is het groot feest in Huize De Vries! En we zijn wezen eten bij Larry's. Daar hebben ze de lekkerste spareribs van Curaçao en omstreken ;-), is ons verteld. Kids aan de frietjes en wij heerlijk genieten van goed stuk vlees!

De afgelopen dagen gaf ons ook even de tijd om eens rustig na te denken over de leerdoelen voor Luuk. We hebben al eerder genoemd: de werkhouding en concentratie van Luuk. Als Luuk zich langer zou kunnen concentreren, dan kunnen we hem natuurlijk veel meer leren. De spraak. Wij begrijpen Luuk steeds beter, maar we willen zo graag dat Luuk zijn verhaal aan iedereen kan doen en zij hem dan ook begrijpen. Hij heeft zo veel moois te vertellen! Standaard wordt ook de zelfdredzaamheid behandeld, denk aan aan-en uitkleden. Luuk is elke ochtend in gevecht met zijn eigen shirt. Opdrachten leren afmaken. En de zindelijkheid.

Maar er zijn ook kleinere dingen die ons nu echt opvallen. Gek eigenlijk, we zijn er aan gewend. Luuk is nu eenmaal anders en daar passen wij ons op aan. Ook Sem doet dat. Wat natuurlijk best impact heeft op zo'n klein mannetje. Maar als je het objectief bekijkt, dan zou de dagelijkse gang van zaken eigenlijk anders moeten gaan. Zo eet Luuk zelden mee aan tafel. Het is een tijdje goed gegaan. Maar nu krijgen we 'm weer niet achter de Ipad vandaan. We maken er niet eens meer een strijd van. 
We willen dat Sem de gezelligheid van samen eten wel leert kennen en dan zou elke avond eindigen in een drama. En als hij dan wel eens komt, wil hij ook niet zelf eten. Dus geven we Luuk dan eten. Groente eet hij sowieso zelden.

Ook merken we hier dat Luuk best dominant is. Luuk bepaalt veel in ons gezin, heel veel. We hebben vaak moeite om Luuk ergens mee naar toe mee te nemen. Als hij er eenmaal is dan gaat het prima, maar thuis gaat het lastig. Vooral als Luuk zijn mopperdagen heeft zoals nu. Gisteren wilden Sem en ik heel graag naar het strand. Na wat overdreven enthousiasme van ons kregen we Luuk zover dat hij mee ging. Totdat we bij het zwembad, 10 meter van ons appartement, kwamen. Luuk wilde daar zwemmen en niet naar het strand. Wat we ook probeerden, hij ging niet mee. Dus toen hebben we die sputterende 22 kilo maar weer opgetild en ver van het zwembad met Luuk gepraat en hem uiteindelijk zo ver gekregen om mee te gaan naar het strand, waar hij het super naar zijn zin had. Vanmorgen lukte het helemaal niet. Luuk wilde niet ingesmeerd worden, geen zwembroek aan dus ook niet mee naar strand. Met als gevolg dat ik met Sem alleen ben gegaan. Luuk en Leon kwamen uren later. Thuis wil hij bijvoorbeeld ook niet naar binnen als hij aan het spelen is. En natuurlijk geven we alles aan, 'nog 5 minuten Luuk'. Kort vooruit kijken is onze tweede natuur geworden. We hebben geweldige buren en buurkindjes en 1 voor 1 proberen ze Luuk naar binnen te krijgen. Dat lukt vaak wel, al moeten ze Luuk dan wel tot in de slaapkamer brengen.

We kennen Luuk door en door. We weten vaak vantevoren waar knelpunten van Luuk liggen. Gaan we op visite dan heb ik binnen 1 minuut door wat, waar en hoe lastig kan zijn. Het enige waar Luuk ons en andere in doet verbazen, zijn de dingen die hij in positieve doet. Tuurlijk geloven we 100% in zijn kunnen, maar zelfs dan nog laat hij dingen zien, waarvan we dachten dat hij dat echt niet zou kunnen. En dat is mooi! En biedt natuurlijk perspectief!

We hebben gelezen dat de therapeute van Luuk, Merel, ook fysiotherapeute is. En willen graag ook nog eens de grove motoriek onder de loep laten nemen. Lopen gaat niet vloeiend, en rennen al helemaal niet. Wij zien dat natuurlijk wel, maar weten eigenlijk niet beter. Tot Sem ons er op wees, dat Luuk gek loopt. Wellicht heeft zij nog tips. Ik weet wel dat als je je buikspieren niet lang genoeg kan aanspannen, je ook niet goed kan rennen. Wellicht zijn er tips om die te trainen. Blijf dat wel apart vinden. Luuk is beresterk, wordt zo langzamerhand soms zelfs te sterk voor mij, maar kan alles maar kort aanspannen.

Nog een leerdoel is dat Luuk makkelijker 'nee' moet accepteren. Hij vindt het echt lastig dat als hij iets in zijn hoofd heeft, het niet gaat gebeuren. Ook het accepteren dat Sem zijn eigen dingen heeft. Wachten bij de zwemles van Sem is moeilijk. Hij wil ook het water in. En als we hem dan eindelijk een half uur achter de Ipad hebben en Sem klaar is, krijgen we hem niet mee naar de kleedkamer. En dat moet echt, want er is geen zicht op de wachtruimte en Luuk moeten we altijd in de gaten houden.

Genoeg leerdoelen denk ik zo  ;-). Als je alles zo achter elkaar zet, lijkt het alsof we aan Luuk een lastige hebben. Diegene die ons kennen en die Luuk zijn site volgen, weten dat Luuk een geweldig kind is. Die zich prima ontwikkelt, een plekje in de maatschappij heeft waar wij heel trots op zijn. Het is genieten met Luuk. Hij leert ons de mooie dingen van leven en zo veel meer.

Sem gaat deelnemen aan het broertjes- en zusjesprogramma, de CDTCClub. Daar gaan hij te gekke dingen doen zoals Sea-aquarium-shows bezoeken, de dieren in de aquaria voeren, beachgames, spannende speurtochten, de flamingo's en schildpadden aaien, en een kus krijgen van een zeeleeuw! En natuurlijk met ons en zonder Luuk de family-swim met de dolfijnen! We zijn benieuwd of hij het durft zonder ons, maar hij is al een grote stoere jongen. Hij heeft hier op Curaçao immers zijn eerste wiebeltand! 

Morgenvroeg gaat het beginnen. Waar we al zo lang naar uitkijken. Dik een jaar geleden zijn we begonnen met de eerste acties, de Nijmeegse 4-daagse van buurman Dave en het maken en verkopen 
van Potjes Geluk met buuf Kim. Vele acties volgden. Kan niet wachten tot het morgen is. Beetje spannend is het wel! En wat vindt Luuk ervan? Wij hebben van Luuk geleerd dat elk klein stapje voor hem en voor ons een grote stap is in zijn ontwikkeling. En wij zien die stapjes elke dag. We hopen dat hij in Curacao een hele grote stap kan maken en hopen dat jullie dat ook allemaal kunnen gaan zien!

Ps de foto's zijn gemaakt met de IPhone, de foto's die we met de de spiegelreflex camera maken zijn wellicht mooier, maar kunnen we niet uploaden op de IPad.

1 opmerking:

  1. Femke wat komt je verhaal over Luuk bekend voor, precies als Boy, ik hoop dat jullie veel successen zullen halen met de therapie, dan zal ik ook eens gaan sparen ;-)
    Groetjes Isabella

    BeantwoordenVerwijderen

Wat is dolfijntherapie?

Dolfijn ondersteunde therapie is een bijzondere therapie voor bijzondere kinderen/jongeren met beperkingen en speciale behoeftes. Er wordt een intensieve, op maat gemaakte, therapie aangeboden. Hierbij wordt gebruik gemaakt van verschillende therapievormen, gecombineerd met de interactie met een dolfijn. De dolfijn is de motivator en de beloning voor het gewenste gedrag (lichamelijk, mentaal en emotioneel).Dolfijn ondersteunde therapie is een integrale, multidisciplinaire behandelmethode, waarin gekwalificeerde therapeuten samenwerken met speciaal voor de therapie getrainde dolfijnen. Uitgebreid onderzoek heeft aangetoond dat dolfijnen kinderen stimuleren om zich verder te ontwikkelen en dat kinderen tot vier keer zo snel leren wanneer ze therapie volgen die gecombineerd wordt met interactie met dolfijnen.

Wat het is: een uniek, door dolfijnen ondersteund programma
CDTC biedt een twee weken durend programma op maat waarin de interactie met dolfijnen een hoofdrol speelt. Het is ontworpen voor de behandeling van patiënten van 3jaar en ouder met handicaps als autisme en hersenverlamming, en ook voor mensen met psychologische aandoeningen als depressie en posttraumatisch stresssyndroom. (Zie lijst van diagnoses.) Het programma is in handen van bevoegde en toegewijde therapeuten. Het complementeert en ondersteunt de traditionele therapie die patiënten thuis krijgen. Indien de patiënt een kind is, worden diens ouders, broertjes en zusjes nauw betrokken bij de behandeling. Het programma wordt geboden in vier talen: Nederlands, Engels, Duits en Spaans.

Wat er bereikt wordt: een positief verschil
Er is een hoge mate van succes. Onze patiënten vertonen opvallende vooruitgang in:
• fijne en grove motorische vaardigheden
• spraak en taalbeheersing
• cognitieve ontwikkeling
• sociale en functionele vaardigheden
Dit kan concreet leiden tot fysieke ontwikkeling, betere communicatie, meer zelfvertrouwen en meer ontspanning. Een enorm verschil in het leven van patiënten en hun gezinnen.

Hoe het werkt: de dolfijn als krachtige motivator
Dolfijnen spelen een centrale rol in het programma. Zo ondersteunen zij onder meer instrumenteel leren, wat betekent dat de interactie met de dolfijn ook als een beloning werkt. Voorbeeld: een therapeut vraagt een kind met motorische problemen om zijn arm omhoog te brengen. Zodra het hierin slaagt reageert de dolfijn, die het kind zo kan motiveren om de oefening nogmaals uit te voeren. Zo krijgt het kind snel en makkelijk grip op een nieuwe situatie en kweekt het zelfvertrouwen.

Waarom dolfijnen: slimme en sociale dieren
Dolfijnen zijn intelligent en hebben een zeer sociaal karakter. Onderzoek wijst uit dat interactie met dolfijnen de aandacht van een patiënt tot vier keer langer vast kan houden. Dolfijnen hebben bovendien een uniek vermogen om een band met mensen te scheppen en ze op hun gemak te stellen. De dolfijn accepteert mensen met een handicap onvoorwaardelijk. Sommige patiënten komen tot het besef dat de dolfijn, in al zijn indrukwekkende sierlijkheid, niet kan praten en lopen. “De dolfijn is net als ik!” Dit maakt de dolfijn een herkenbaar therapiemaatje waar patiënten harder voor willen werken.

Hoe het programma is opgebouwd
• Een twee weken durend programma op maat
• Twee blokken van vijf dagen met één therapiesessie per dag
• Tussentijds een vrij weekend
• De patiënt heeft gedurende het hele programma dezelfde therapeut
• Aangepaste programma’s zijn op aanvraag beschikbaar
Op de eerste dag verwelkomt de therapeut de patiënt, diens familie en verzorgers. (Voorafgaand aan de anamnese is de medische geschiedenis en alle informatie van de behandelaars thuis al bestudeerd.) Samen met de therapeut worden nu heldere doelen gesteld. Er volgt een rondleiding door het centrum en er is gelegenheid tot kennismaking met het behandelend team en de andere patiënten en gezinnen. Dan kan de sessie beginnen. Tijd om de dolfijnen te ontmoeten en samen met ze aan de slag te gaan.

Hoe de sessies zijn opgebouwd
Iedere sessie duurt in totaal twee uur, verdeeld in vier segmenten:• Een haf uur conventionele therapie in een speciale behandelkamer• Een uur door de dolfijn ondersteunde therapie op het platform en in het water• Een half uur alledaagse vaardigheden oefenen als douchen, omkleden en organiseren• EvaluatieTijdens de voorbereiding doet de patiënt oefeningen gericht op het behalen van de afgesproken doelstellingen. Terwijl de therapeut de patiënt behandelt, ondersteunt en coacht, schrijft een capabele stagiaire het sessierapport. De patiënt kleedt zich om en trekt een wetsuit aan.Op het platform en in het water voegen een dolfijnentrainer en een dolfijn zich bij het team. De oefeningen worden uitgebreid en geïntensiveerd en bij wijze van overdracht toegespitst op interactie met de dolfijn. Ouders en verzorgers kijken van een afstand toe. Tijdens het laatste half uur van de behandeling traint de patiënt alledaagse vaardigheden en neemt een douche, waarna de sessie wordt geëvalueerd met de patiënt, diens familie en verzorgers. Hoe ging het? Wat is de volgende stap?

Meer info op http://www.cdtc.an/