Een droom...

Inmiddels is onze droom uit gekomen! In juni 2013 zijn we naar Curaçao geweest om met Luuk de 2 weken durende therapie te volgen. Een meer dan geweldige ervaring! En stiekem zeker voor herhaling vatbaar! Lees hier het uitgebreide dagboek van onze trip!

Wij hebben een droom... Een droom die altijd heel ver weg leek te zijn. Maar naarmate de jaren vorderen is de droom groter geworden. Dromen blijven bestaan, maar nog mooier zou zijn als deze werkelijkheid zou kunnen worden! Onze wens is om met onze zoon Luuk dolfijntherapie volgen!

Luuk is 6 jaar en heeft downsyndroom. Dit was in begin even een klap, maar al gauw zijn we ervoor gegaan. Met ups en down, dat wel. Maar Luuk heeft ons al gauw geleerd dat het vooral enorm genieten is met dit bijzondere mannetje. Luuk is een heerlijk vrolijk kind. Hij doet ons elke dag verbazen met alle dingen die hij kan en vooral wil kunnen. Hij is alert en erg nieuwsgierig. Hij wil graag de wereld verkennen en neemt ons mee op zijn ontdekkingsreis. Hij is zich aan het ontpoppen tot een heuse charmeur. Soms duurt het net iets langer om van hem een reactie of een lach te krijgen. Maar zodra je dat lukt, pakt hij je helemaal in. Luuk is dol op zijn broertje Sem van 4 en Luuk is grote held van Sem!

Wil je meer lezen over Luuk? Kijk dan op
www.luukdevries.nl . Het dagboek wordt al 6 jaar bijgehouden.

Op deze site kun je het blog lezen en zien wat voor acties we hebben gehouden voor Luuk. Inmiddels hebben we ruimschoots het therapiebedrag bij elkaar gekregen en zijn overdonderd door de acties van anderen en de hartverwarmende reacties! Geweldig! Onze droom komt uit: Luuk gaat naar de dolfijnen!

Lees onderaan deze pagina meer over dolfijntherapie.

"De knopen zijn doorgehakt! Wij hebben een droom, een droom om Luuk enorm te helpen met zijn ontwikkeling. De logopediste van Luuk, Marieke, vertelde deze week dat dolfijntherapie echt iets voor Luuk zou zijn. Het zou hem enorm helpen met zijn spraak. Want die loopt nog ietsjepietsje achter. Het zou hem helpen om alles wat meer duidelijk te kunnen maken aan ons, op school en iedereen om hem heen. Het zou hem helpen en ons ook. Want wat is communiceren toch belangrijk. Wij kennen Luuk door en door en tussen zijn brabbeltaal door, komen steeds meer verstaanbare woorden voorbij. En ook met handen en voeten (lees: gebarentaal) komen we samen een heel eind. Maar wat zou het fijn zijn als Luuk nog wat meer gestimuleerd zou worden met zijn ontwikkeling! Niet alleen zijn spraak, maar zijn niet-zindelijk zijn, zijn zelfvertrouwen zou zo'n enorme boost kunnen krijgen. Maar ook zijn grove en fijne motoriek, sociale en functionele vaardigheden, cognitieve ontwikkeling komen aan bod. Ja, Marieke heeft de droom weer aangewakkerd en we willen proberen onze droom uit te laten komen. Helpen jullie mee?"

Rekeningnummer

Steun deze actie en maak onze droom werkelijkheid!
Rekeningnummer 110.59.58 t.n.v. L de Vries ovv Luuk!

De teller staat op € 8.185,-

zaterdag 8 juni 2013

Willemstad en de Grote Knip

Al vroeg waren Luuk en Sem weer wakker, om 6 uur om precies te zijn. Thuis is dat vaak 8 uur. Dit is wel erg vroeg, maar zo kunnen we wel optimaal genieten van de dag, zullen we maar zeggen. Zo waren we ook al vroeg in Willemstad. De vraag is altijd weer hoeveel we van een stad kunnen zien, want het staat zeker niet op het favorietenlijstje van Luuk om dit soort dingen te doen. Nu hebben we ook de buggy van Luuk thuis gelaten. We hebben er goed over nagedacht, maar vinden echt dat Luuk kleinere afstanden moet kunnen lopen zonder meteen op de grond te gaan zitten. Eigenlijk wel een beetje een gedoe en lastig, maar hier hebben we alle tijd en kunnen dus geduldig op Luuk wachten wanneer hij stil blijft staan met zijn handen op zijn rug en boosjes 'nee' zegt.

Als eerste kwamen we langs de drijvende markt in de wijk Punda. Verschillende bootjes aan deze kade brengen de heerlijkste groente en fruit vanuit Venezuela naar Curaçao. Alles ligt keurig uitgestald per soort en het ligt bomvol. De vissersboten verkopen vis die ter plaatse wordt schoongemaakt. De Caribische gekleurde zeilen zorgen ervoor dat de producten beschermt worden tegen de brandende zon. Halverwege de markt had Luuk al geen zin meer. Na wat mokken en zeuren kregen we Luuk toch zover om de hoek om te gaan naar de Handelskade. Dit is het meest bekende en gefotografeerde plekje van Curaçao. Het zijn de prachtig gekleurde in Hollandse koloniale sfeer gebouwde geveltjes. Ze brengen je meteen in Caribische sferen. 


Luuk wilde echt niet meer verder en dus hebben we een heerlijke smoothie besteld op het terras aan de Sint Annabaai. Hier hadden we uitzicht op de welbekende Pontjesbrug, officieel de Koningin Emmabrug. Het is de enige drijvende houten brug in de wereld en drijft op 16 pontons. Als er een vrachtschip, cruiseschip of klein bootje langs moet, dan start de motor en gaat de brug volledig naar de zijkant. Op het moment dat wij er zaten kwam er een immens vrachtschip voorbij. Prachtig om te zien, Sem keek zijn ogen uit! De vraag was even of het schip ook onder de Koningin Julianabrug kon. Deze brug is 55 meter hoog en vanuit heel Willemstad te zien. Luuk en Sem willen er het liefste de hele dag overheen rijden.
We zijn nog even over de wiebelende Pontjesbrug gelopen en toen maar besloten weer naar de auto te gaan. Uiteindelijk Luuk toch nog een heel stuk moeten tillen. Met deze hitte en zijn 22 kilo is dat eigenlijk niet te doen. Blijft lastig en jammer ook dat we niet meer van Willemstad hebben kunnen zien. Maar terug gaan we zeker nog wel een keer!


Omdat het nog steeds vroeg was, zijn we gereden naar de Westpunt van Curaçao. Hoe anders als de weg naar Willemstad is deze weg. Het is veel groener en her en der kom je een slapend klein plaatsje tegen. Een deel van de weg ga je door het Christoffelpark. Daar schijn je hele grote leguanen tegen te komen. Gisteren bij het zwembad bij het appartement kwam er ook een leuk exemplaar om de hoek kijken. Over de rand van het zwembad om precies te zijn. Sta je toch even gek te kijken als je in het water bent. Maar goed, op naar de Grote Knip of Playa Abao genaamd. We hadden al gehoord dat het uitzicht op het strand prachtig is en je hier een van de mooiste delen van Curaçao ziet. Net als de stranden die je kent uit de films. Het was werkelijk prachtig. Ooit zijn we met z'n tweeën in Thailand geweest en daar zijn de stranden ook zo mooi. Nooit gedacht dat we met 2 kids hier ook nog eens een duik konden nemen!

Jammer dat op het strand en in het water heel veel glas lag en onze zwemschoenen nog in het appartement lagen. We hebben een hele lange duik genomen, maar daarna het water niet meer in durven te gaan. Zou toch erg vervelend zijn als Luuk juist nu glas in zijn voetje zou krijgen en daardoor niet meer kan zwemmen. Wel heerlijk geluncht, friet met een frikadel. Leon en de kids weer helemaal blij ;-)! 

Hoewel Luuk de vakantie en het zwemmen erg leuk vindt, is hij nog niet helemaal in zijn element. Het lijkt erop dat hij echt even moet bijkomen van een jaar school, moet wennen aan de warmte en het tijdsverschil misschien. En daarbij zit hij ook helemaal onder de muggenbeten. Ikzelf ook en dat is natuurlijk ook niet echt fijn. Heel blij dat we een paar dagen voor de therapie al op Curacao zijn zodat Luuk even kan bijkomen en wennen.








6 opmerkingen:

  1. Prachtig en indrukwekkend om de verhalen te lezen en te vernemen dat jullie genieten op en van Curacao. Ook allen die hebben meegewerkt om jullie droom te verwezenlijken, krijgen hierdoor een gevoel van: blijdschap en trots. En nu op naar de dolfijntherapie en ik weet zeker dat deze een steentje zal bijdrage aan de verdere ontwikkeling van Luuk en ook aan het fantastische gezinnetje De Vries.

    Groeten: Hans

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Hans,

      Het gaat nu echt gebeuren! Iets waar we al een jaar mee bezig zijn. Onwijs veel zin in en spannend ook natuurlijk! Morgen de dolfijnavonturen in het nieuwe blog!

      Groetjes Femke

      Verwijderen
  2. Echt geweldig om te zien dat het jullie goed vergaat !!!! We zullen regelmatig alle bezigheden volgen.... waar ter wereld we ook zijn ...
    Gisteren teruggekomen uit St. Petersburg en nu in Estland.... groetjes aan iedereen die wij kennen.... Ben en Helma@ van den Heuvel

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Ben en Helma,

      Leuk dat jullie ons volgen waar ter wereld jullie ook zijn! Dat is het mooie van internet!

      Groetjes Femke

      Verwijderen
  3. Hoi Femke, Leon, luuk en Sem
    morgen de grote dag. De therapie gaat beginnen. Een begin van een geweldige onbeschrijflijke ervaring. Wij hopen dat het jullie net zoveel gaat brengen als het ons heeft gebracht de afgelopen twee weken. welke therapeut hebben jullie?. Heel veel genieten en plezier de komende twee weken en we gaan jullie volgen op deze leuke blog. Succes en groetjes Andre, Elma , Mick en Dylan

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Elma,

      We hebben er ook erg veel zin, kunnen niet wachten tot morgen. Spannend ook, want hoe gaat Luuk het vinden. De therapeute van Luuk heet Merel. We hebben met veel plezier jullie blog gelezen! Goede terugreis alvast.

      Groetjes,
      Femke

      Verwijderen

Wat is dolfijntherapie?

Dolfijn ondersteunde therapie is een bijzondere therapie voor bijzondere kinderen/jongeren met beperkingen en speciale behoeftes. Er wordt een intensieve, op maat gemaakte, therapie aangeboden. Hierbij wordt gebruik gemaakt van verschillende therapievormen, gecombineerd met de interactie met een dolfijn. De dolfijn is de motivator en de beloning voor het gewenste gedrag (lichamelijk, mentaal en emotioneel).Dolfijn ondersteunde therapie is een integrale, multidisciplinaire behandelmethode, waarin gekwalificeerde therapeuten samenwerken met speciaal voor de therapie getrainde dolfijnen. Uitgebreid onderzoek heeft aangetoond dat dolfijnen kinderen stimuleren om zich verder te ontwikkelen en dat kinderen tot vier keer zo snel leren wanneer ze therapie volgen die gecombineerd wordt met interactie met dolfijnen.

Wat het is: een uniek, door dolfijnen ondersteund programma
CDTC biedt een twee weken durend programma op maat waarin de interactie met dolfijnen een hoofdrol speelt. Het is ontworpen voor de behandeling van patiënten van 3jaar en ouder met handicaps als autisme en hersenverlamming, en ook voor mensen met psychologische aandoeningen als depressie en posttraumatisch stresssyndroom. (Zie lijst van diagnoses.) Het programma is in handen van bevoegde en toegewijde therapeuten. Het complementeert en ondersteunt de traditionele therapie die patiënten thuis krijgen. Indien de patiënt een kind is, worden diens ouders, broertjes en zusjes nauw betrokken bij de behandeling. Het programma wordt geboden in vier talen: Nederlands, Engels, Duits en Spaans.

Wat er bereikt wordt: een positief verschil
Er is een hoge mate van succes. Onze patiënten vertonen opvallende vooruitgang in:
• fijne en grove motorische vaardigheden
• spraak en taalbeheersing
• cognitieve ontwikkeling
• sociale en functionele vaardigheden
Dit kan concreet leiden tot fysieke ontwikkeling, betere communicatie, meer zelfvertrouwen en meer ontspanning. Een enorm verschil in het leven van patiënten en hun gezinnen.

Hoe het werkt: de dolfijn als krachtige motivator
Dolfijnen spelen een centrale rol in het programma. Zo ondersteunen zij onder meer instrumenteel leren, wat betekent dat de interactie met de dolfijn ook als een beloning werkt. Voorbeeld: een therapeut vraagt een kind met motorische problemen om zijn arm omhoog te brengen. Zodra het hierin slaagt reageert de dolfijn, die het kind zo kan motiveren om de oefening nogmaals uit te voeren. Zo krijgt het kind snel en makkelijk grip op een nieuwe situatie en kweekt het zelfvertrouwen.

Waarom dolfijnen: slimme en sociale dieren
Dolfijnen zijn intelligent en hebben een zeer sociaal karakter. Onderzoek wijst uit dat interactie met dolfijnen de aandacht van een patiënt tot vier keer langer vast kan houden. Dolfijnen hebben bovendien een uniek vermogen om een band met mensen te scheppen en ze op hun gemak te stellen. De dolfijn accepteert mensen met een handicap onvoorwaardelijk. Sommige patiënten komen tot het besef dat de dolfijn, in al zijn indrukwekkende sierlijkheid, niet kan praten en lopen. “De dolfijn is net als ik!” Dit maakt de dolfijn een herkenbaar therapiemaatje waar patiënten harder voor willen werken.

Hoe het programma is opgebouwd
• Een twee weken durend programma op maat
• Twee blokken van vijf dagen met één therapiesessie per dag
• Tussentijds een vrij weekend
• De patiënt heeft gedurende het hele programma dezelfde therapeut
• Aangepaste programma’s zijn op aanvraag beschikbaar
Op de eerste dag verwelkomt de therapeut de patiënt, diens familie en verzorgers. (Voorafgaand aan de anamnese is de medische geschiedenis en alle informatie van de behandelaars thuis al bestudeerd.) Samen met de therapeut worden nu heldere doelen gesteld. Er volgt een rondleiding door het centrum en er is gelegenheid tot kennismaking met het behandelend team en de andere patiënten en gezinnen. Dan kan de sessie beginnen. Tijd om de dolfijnen te ontmoeten en samen met ze aan de slag te gaan.

Hoe de sessies zijn opgebouwd
Iedere sessie duurt in totaal twee uur, verdeeld in vier segmenten:• Een haf uur conventionele therapie in een speciale behandelkamer• Een uur door de dolfijn ondersteunde therapie op het platform en in het water• Een half uur alledaagse vaardigheden oefenen als douchen, omkleden en organiseren• EvaluatieTijdens de voorbereiding doet de patiënt oefeningen gericht op het behalen van de afgesproken doelstellingen. Terwijl de therapeut de patiënt behandelt, ondersteunt en coacht, schrijft een capabele stagiaire het sessierapport. De patiënt kleedt zich om en trekt een wetsuit aan.Op het platform en in het water voegen een dolfijnentrainer en een dolfijn zich bij het team. De oefeningen worden uitgebreid en geïntensiveerd en bij wijze van overdracht toegespitst op interactie met de dolfijn. Ouders en verzorgers kijken van een afstand toe. Tijdens het laatste half uur van de behandeling traint de patiënt alledaagse vaardigheden en neemt een douche, waarna de sessie wordt geëvalueerd met de patiënt, diens familie en verzorgers. Hoe ging het? Wat is de volgende stap?

Meer info op http://www.cdtc.an/