Een droom...

Inmiddels is onze droom uit gekomen! In juni 2013 zijn we naar Curaçao geweest om met Luuk de 2 weken durende therapie te volgen. Een meer dan geweldige ervaring! En stiekem zeker voor herhaling vatbaar! Lees hier het uitgebreide dagboek van onze trip!

Wij hebben een droom... Een droom die altijd heel ver weg leek te zijn. Maar naarmate de jaren vorderen is de droom groter geworden. Dromen blijven bestaan, maar nog mooier zou zijn als deze werkelijkheid zou kunnen worden! Onze wens is om met onze zoon Luuk dolfijntherapie volgen!

Luuk is 6 jaar en heeft downsyndroom. Dit was in begin even een klap, maar al gauw zijn we ervoor gegaan. Met ups en down, dat wel. Maar Luuk heeft ons al gauw geleerd dat het vooral enorm genieten is met dit bijzondere mannetje. Luuk is een heerlijk vrolijk kind. Hij doet ons elke dag verbazen met alle dingen die hij kan en vooral wil kunnen. Hij is alert en erg nieuwsgierig. Hij wil graag de wereld verkennen en neemt ons mee op zijn ontdekkingsreis. Hij is zich aan het ontpoppen tot een heuse charmeur. Soms duurt het net iets langer om van hem een reactie of een lach te krijgen. Maar zodra je dat lukt, pakt hij je helemaal in. Luuk is dol op zijn broertje Sem van 4 en Luuk is grote held van Sem!

Wil je meer lezen over Luuk? Kijk dan op
www.luukdevries.nl . Het dagboek wordt al 6 jaar bijgehouden.

Op deze site kun je het blog lezen en zien wat voor acties we hebben gehouden voor Luuk. Inmiddels hebben we ruimschoots het therapiebedrag bij elkaar gekregen en zijn overdonderd door de acties van anderen en de hartverwarmende reacties! Geweldig! Onze droom komt uit: Luuk gaat naar de dolfijnen!

Lees onderaan deze pagina meer over dolfijntherapie.

"De knopen zijn doorgehakt! Wij hebben een droom, een droom om Luuk enorm te helpen met zijn ontwikkeling. De logopediste van Luuk, Marieke, vertelde deze week dat dolfijntherapie echt iets voor Luuk zou zijn. Het zou hem enorm helpen met zijn spraak. Want die loopt nog ietsjepietsje achter. Het zou hem helpen om alles wat meer duidelijk te kunnen maken aan ons, op school en iedereen om hem heen. Het zou hem helpen en ons ook. Want wat is communiceren toch belangrijk. Wij kennen Luuk door en door en tussen zijn brabbeltaal door, komen steeds meer verstaanbare woorden voorbij. En ook met handen en voeten (lees: gebarentaal) komen we samen een heel eind. Maar wat zou het fijn zijn als Luuk nog wat meer gestimuleerd zou worden met zijn ontwikkeling! Niet alleen zijn spraak, maar zijn niet-zindelijk zijn, zijn zelfvertrouwen zou zo'n enorme boost kunnen krijgen. Maar ook zijn grove en fijne motoriek, sociale en functionele vaardigheden, cognitieve ontwikkeling komen aan bod. Ja, Marieke heeft de droom weer aangewakkerd en we willen proberen onze droom uit te laten komen. Helpen jullie mee?"

Rekeningnummer

Steun deze actie en maak onze droom werkelijkheid!
Rekeningnummer 110.59.58 t.n.v. L de Vries ovv Luuk!

De teller staat op € 8.185,-

donderdag 13 juni 2013

Therapiedag 3, Sem mee op het dock!

Vandaag mocht Sem mee helpen op het dock! Hij kon niet wachten! Ook Luuk niet trouwens. Hij ging vanmorgen zonder problemen mee naar Chabelita. Hij zag Merel al een keer voorbij komen en moest nog even wachten. Dat was wel even lastig. Hij had er zo veel zin in! Maar al gauw was Merel weer terug en sprong Luuk op.


Luuk deed eerst zijn oefeningetjes binnen en toen hij na een tijdje naar buiten kwam om zijn swimsuit aan te doen, mocht Sem dan eindelijk ook kennis maken met Chabelita. Het is een geweldig team met zo'n enthousiaste mensen, Sem voelde zich ook meteen op zijn gemak. En vond het niet eens spannend. Vol zelfvertrouwen liep hij naar het dock. Zo'n boost is enorm fijn voor Sem. Hij knapt er echt van op!

Luuk lag al gauw weer in het water en Sem mocht op het dock zitten om te helpen met de kaarten en de blokjes. Anders als Luuk verliest hij ons nooit uit het oog. Enthousiast zwaaide hij onze kant op. Luuk had weer dikke pret met Chabelita. Maar ook Sem kreeg de volle aandacht van de dolfijn. Samen dansen, spelletjes doen en een dikke kus van Chabelita. Ontroerend om te zien, vond ik. Alle aandacht is vaak voor Luuk, maar nu ook voor Sem! Hij draait volledig mee in het programma en dat doet hem ook echt goed!
De fotograaf en videograaf hebben alles vastgelegd. Geweldig om die straks ook te krijgen!

Daarna zijn ze niet op het dock, maar iets verder weg oefeningen en spelletjes gaan doen. Toen Luuk terug kwam, zagen we dat Luuk tegengas begon te geven. Hij wilde niet meer het water in. Redelijk overstuur riep hij luid "papa". Het duurde best lang en hij was in dikke tranen. Toch kreeg Merel hem het water in. Het verdriet werd alleen maar erger. Moeilijk om te zien... We zijn weg gegaan omdat hij zo graag naar ons wilde. We hebben alle vertrouwen in de therapeuten en het is eigenlijk ook goed om Luuk ook zo mee te maken. Wij maken dat toch dagelijks mee. Later hoorde we van Merel dat ze met Luuk de afspraak had gemaakt dat ze na het spelletje in het water zouden gaan. En daar moest ze zich aan houden. Al ging Luuk maar 1 minuut het water in, hij moest even mee. Ze heeft Luuk pas na enkele minuten rustig gekregen en heeft ook gewacht tot hij weer aanspreekbaar was. Toen zei ze tegen Luuk "kijk zo kan ik met je praten". Hij vertelde dat hij uit het water wilde en na een kus van Chabelita hebben ze dat ook gedaan. Even later kwam Luuk enthousiast naar ons gelopen. Merel zei dat hij eerst moest opruimen samen met Sem. Lastig voor Luuk en zeker omdat hij een slok cola van papa wilde. Maar hij liep toch zonder problemen naar binnen. Heel knap! Het was ook weer een afspraak die Merel met Luuk had gemaakt. Duidelijk uitleggen, Luuk moet je aankijken en elkaar een hand geven op de gemaakte afspraak. Zo kan je altijd terugkomen op de afspraak.

Later spraken we Merel en ze vertelde dat Luuk het heel goed had gedaan, goed geconcentreerd en weer een goede werkhouding had! Ze had ook wel wat tegenstand verwacht. En dat is niet erg.

Met Sem hadden ze een spelletje met een massagebal gedaan. Ze mochten om de beurt kiezen of de benen of armen gemasseerd mochten worden. Dat deden ze bij elkaar. En als je dan zei "stop" (met
handgebaar) dan moest de andere meteen stoppen. Dat deed Luuk goed. Ook gingen ze op de muziek een beetje gek doen en moesten ze stoppen als er "stop" gezegd wordt. Merel ging een keer door terwijl Luuk en Sem stop zeiden. Daarna legde ze uit dat het niet leuk is als een ander door gaat terwijl er "stop" wordt gezegd. Dat begrepen ze heel goed en het spelletje ging probleemloos. Luuk en Sem hebben ook samen een afspraak gemaakt met handdruk dat ze het thuis ook zo doen. Bij "stop" ook echt stoppen.

De blokjes voor de woordjes gaan heel goed. We hebben het Luuk ook een paar "thuis" gevraagd om een zinnetje te zeggen met gebruik van zijn vingers en dat pakt hij goed op. Veel duidelijker wordt de zin nu.
Het naar de wc gaan, doet Luuk nu ook vrijwel zonder problemen. Het gebeurt 2 x bij de therapie en thuis proberen we het ook 2x. In de middag is Luuk vrij moe en dan moeten we hem ook een beetje met rust laten. Vanmorgen thuis kwam er een heel klein plasje! Luuk doet nu ook erg zijn best ervoor. Zou dit het begin van zindelijkheid zijn?

Sem heeft het super gevonden en voelt zich helemaal thuis in Sea Aquarium. Hij wijst ons de weg. Elke dag neemt hij ons even mee naar de onderwaterboot. De vissen die je daar kan zien, zijn enorm! Ook wij voelen ons helemaal thuis. We worden elke dag vriendelijk verwelkomd en maken elke dag een praatje met een typisch Curaçaose man, de security-man. Hij vertelt veel over het park, over Curaçao en het (wan) gedrag van de Spaanse toeristen ;-). Zo ook dat er elke woensdag enorme cruiseschepen aankomen in Willemstad. Sem wilde dat natuurlijk graag zien. Dus na de therapie op naar Willemstad. De cruiseschepen meren aan in de Sint Annabaai en zijn immens groot en steken boven alle gebouwen uit. Sem vond het prachtig! We zijn even Punda ingelopen en hebben Fort Amsterdam gezien. Het was stikheet, maar Luuk liep goed mee. Op het einde wel gesputterd en toen hebben we een afspraak met hem gemaakt, dat we nu nog een klein stukje moesten lopen zonder te mopperen en daarna zouden we gaan zwemmen. Dat ging goed, tot we bij de auto waren en hij per se voorin wilde zitten. Dat gaat natuurlijk niet, na enkele minuten Luuk toch maar in de auto getild en tijdens zijn gesputter sloeg hij mijn zonnebril op de grond. Ach... De rest van de dag is heel goed gegaan.

En we zijn ook nog apetrots op Sem. Hij is slechts 2 maanden geleden begonnen met zwemles en zwemt nu al zonder zwembandjes het zwembad rond! Echt fantastisch en heel snel. Zwemslag kan natuurlijk nog verbeterd worden, maar we gaan nu elke dag even oefenen.

Morgenmiddag een soort van Semmie-middag, want dan is er de familie-swim!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wat is dolfijntherapie?

Dolfijn ondersteunde therapie is een bijzondere therapie voor bijzondere kinderen/jongeren met beperkingen en speciale behoeftes. Er wordt een intensieve, op maat gemaakte, therapie aangeboden. Hierbij wordt gebruik gemaakt van verschillende therapievormen, gecombineerd met de interactie met een dolfijn. De dolfijn is de motivator en de beloning voor het gewenste gedrag (lichamelijk, mentaal en emotioneel).Dolfijn ondersteunde therapie is een integrale, multidisciplinaire behandelmethode, waarin gekwalificeerde therapeuten samenwerken met speciaal voor de therapie getrainde dolfijnen. Uitgebreid onderzoek heeft aangetoond dat dolfijnen kinderen stimuleren om zich verder te ontwikkelen en dat kinderen tot vier keer zo snel leren wanneer ze therapie volgen die gecombineerd wordt met interactie met dolfijnen.

Wat het is: een uniek, door dolfijnen ondersteund programma
CDTC biedt een twee weken durend programma op maat waarin de interactie met dolfijnen een hoofdrol speelt. Het is ontworpen voor de behandeling van patiënten van 3jaar en ouder met handicaps als autisme en hersenverlamming, en ook voor mensen met psychologische aandoeningen als depressie en posttraumatisch stresssyndroom. (Zie lijst van diagnoses.) Het programma is in handen van bevoegde en toegewijde therapeuten. Het complementeert en ondersteunt de traditionele therapie die patiënten thuis krijgen. Indien de patiënt een kind is, worden diens ouders, broertjes en zusjes nauw betrokken bij de behandeling. Het programma wordt geboden in vier talen: Nederlands, Engels, Duits en Spaans.

Wat er bereikt wordt: een positief verschil
Er is een hoge mate van succes. Onze patiënten vertonen opvallende vooruitgang in:
• fijne en grove motorische vaardigheden
• spraak en taalbeheersing
• cognitieve ontwikkeling
• sociale en functionele vaardigheden
Dit kan concreet leiden tot fysieke ontwikkeling, betere communicatie, meer zelfvertrouwen en meer ontspanning. Een enorm verschil in het leven van patiënten en hun gezinnen.

Hoe het werkt: de dolfijn als krachtige motivator
Dolfijnen spelen een centrale rol in het programma. Zo ondersteunen zij onder meer instrumenteel leren, wat betekent dat de interactie met de dolfijn ook als een beloning werkt. Voorbeeld: een therapeut vraagt een kind met motorische problemen om zijn arm omhoog te brengen. Zodra het hierin slaagt reageert de dolfijn, die het kind zo kan motiveren om de oefening nogmaals uit te voeren. Zo krijgt het kind snel en makkelijk grip op een nieuwe situatie en kweekt het zelfvertrouwen.

Waarom dolfijnen: slimme en sociale dieren
Dolfijnen zijn intelligent en hebben een zeer sociaal karakter. Onderzoek wijst uit dat interactie met dolfijnen de aandacht van een patiënt tot vier keer langer vast kan houden. Dolfijnen hebben bovendien een uniek vermogen om een band met mensen te scheppen en ze op hun gemak te stellen. De dolfijn accepteert mensen met een handicap onvoorwaardelijk. Sommige patiënten komen tot het besef dat de dolfijn, in al zijn indrukwekkende sierlijkheid, niet kan praten en lopen. “De dolfijn is net als ik!” Dit maakt de dolfijn een herkenbaar therapiemaatje waar patiënten harder voor willen werken.

Hoe het programma is opgebouwd
• Een twee weken durend programma op maat
• Twee blokken van vijf dagen met één therapiesessie per dag
• Tussentijds een vrij weekend
• De patiënt heeft gedurende het hele programma dezelfde therapeut
• Aangepaste programma’s zijn op aanvraag beschikbaar
Op de eerste dag verwelkomt de therapeut de patiënt, diens familie en verzorgers. (Voorafgaand aan de anamnese is de medische geschiedenis en alle informatie van de behandelaars thuis al bestudeerd.) Samen met de therapeut worden nu heldere doelen gesteld. Er volgt een rondleiding door het centrum en er is gelegenheid tot kennismaking met het behandelend team en de andere patiënten en gezinnen. Dan kan de sessie beginnen. Tijd om de dolfijnen te ontmoeten en samen met ze aan de slag te gaan.

Hoe de sessies zijn opgebouwd
Iedere sessie duurt in totaal twee uur, verdeeld in vier segmenten:• Een haf uur conventionele therapie in een speciale behandelkamer• Een uur door de dolfijn ondersteunde therapie op het platform en in het water• Een half uur alledaagse vaardigheden oefenen als douchen, omkleden en organiseren• EvaluatieTijdens de voorbereiding doet de patiënt oefeningen gericht op het behalen van de afgesproken doelstellingen. Terwijl de therapeut de patiënt behandelt, ondersteunt en coacht, schrijft een capabele stagiaire het sessierapport. De patiënt kleedt zich om en trekt een wetsuit aan.Op het platform en in het water voegen een dolfijnentrainer en een dolfijn zich bij het team. De oefeningen worden uitgebreid en geïntensiveerd en bij wijze van overdracht toegespitst op interactie met de dolfijn. Ouders en verzorgers kijken van een afstand toe. Tijdens het laatste half uur van de behandeling traint de patiënt alledaagse vaardigheden en neemt een douche, waarna de sessie wordt geëvalueerd met de patiënt, diens familie en verzorgers. Hoe ging het? Wat is de volgende stap?

Meer info op http://www.cdtc.an/