Een droom...

Inmiddels is onze droom uit gekomen! In juni 2013 zijn we naar Curaçao geweest om met Luuk de 2 weken durende therapie te volgen. Een meer dan geweldige ervaring! En stiekem zeker voor herhaling vatbaar! Lees hier het uitgebreide dagboek van onze trip!

Wij hebben een droom... Een droom die altijd heel ver weg leek te zijn. Maar naarmate de jaren vorderen is de droom groter geworden. Dromen blijven bestaan, maar nog mooier zou zijn als deze werkelijkheid zou kunnen worden! Onze wens is om met onze zoon Luuk dolfijntherapie volgen!

Luuk is 6 jaar en heeft downsyndroom. Dit was in begin even een klap, maar al gauw zijn we ervoor gegaan. Met ups en down, dat wel. Maar Luuk heeft ons al gauw geleerd dat het vooral enorm genieten is met dit bijzondere mannetje. Luuk is een heerlijk vrolijk kind. Hij doet ons elke dag verbazen met alle dingen die hij kan en vooral wil kunnen. Hij is alert en erg nieuwsgierig. Hij wil graag de wereld verkennen en neemt ons mee op zijn ontdekkingsreis. Hij is zich aan het ontpoppen tot een heuse charmeur. Soms duurt het net iets langer om van hem een reactie of een lach te krijgen. Maar zodra je dat lukt, pakt hij je helemaal in. Luuk is dol op zijn broertje Sem van 4 en Luuk is grote held van Sem!

Wil je meer lezen over Luuk? Kijk dan op
www.luukdevries.nl . Het dagboek wordt al 6 jaar bijgehouden.

Op deze site kun je het blog lezen en zien wat voor acties we hebben gehouden voor Luuk. Inmiddels hebben we ruimschoots het therapiebedrag bij elkaar gekregen en zijn overdonderd door de acties van anderen en de hartverwarmende reacties! Geweldig! Onze droom komt uit: Luuk gaat naar de dolfijnen!

Lees onderaan deze pagina meer over dolfijntherapie.

"De knopen zijn doorgehakt! Wij hebben een droom, een droom om Luuk enorm te helpen met zijn ontwikkeling. De logopediste van Luuk, Marieke, vertelde deze week dat dolfijntherapie echt iets voor Luuk zou zijn. Het zou hem enorm helpen met zijn spraak. Want die loopt nog ietsjepietsje achter. Het zou hem helpen om alles wat meer duidelijk te kunnen maken aan ons, op school en iedereen om hem heen. Het zou hem helpen en ons ook. Want wat is communiceren toch belangrijk. Wij kennen Luuk door en door en tussen zijn brabbeltaal door, komen steeds meer verstaanbare woorden voorbij. En ook met handen en voeten (lees: gebarentaal) komen we samen een heel eind. Maar wat zou het fijn zijn als Luuk nog wat meer gestimuleerd zou worden met zijn ontwikkeling! Niet alleen zijn spraak, maar zijn niet-zindelijk zijn, zijn zelfvertrouwen zou zo'n enorme boost kunnen krijgen. Maar ook zijn grove en fijne motoriek, sociale en functionele vaardigheden, cognitieve ontwikkeling komen aan bod. Ja, Marieke heeft de droom weer aangewakkerd en we willen proberen onze droom uit te laten komen. Helpen jullie mee?"

Rekeningnummer

Steun deze actie en maak onze droom werkelijkheid!
Rekeningnummer 110.59.58 t.n.v. L de Vries ovv Luuk!

De teller staat op € 8.185,-

zaterdag 15 juni 2013

Therapiedag 5, supergoede dag!

Vanmorgen was het weer vroeg dag voor ons. Luuk en Sem slapen in Nederland in het weekend altijd wel door tot een uurtje of 8, Luuk ook makkelijk tot 9 uur. Maar hier moeten we blij zijn als we 7 uur halen. Zo halen we in ieder geval wel alles uit de dag ;-) en horen we elke ochtend Curaçao ontwaken. We worden op de porch verwelkomd door prachtig gekleurde vogeltjes (de oranje troepiaal), duiken de laatste salamanders weg en horen we het ruisen van de zee. Kids achter de IPad en ik even het nieuws van de dag doornemen. Heerlijk ontspannen wakker worden!

De therapie! Dag 5 alweer. Het ritje naar het Therapy Centre duurt ongeveer een kwartier. Ik geniet enorm van deze ritjes, want ik kijk elke dag mijn ogen uit naar het levendige Curaçaose leven. Vanaf Boca Gentil, waar enorme villa's staan, rijden we richting Willemstad over de Caracasbaai. Het is een ontmoetingsplek voor vele gezinnen en tot laat in de avond maken ze muziek en wordt er gebarbecued. De huizen worden minder groot, steeds gekleurder en er ligt steeds meer afval op de straat. ik hoorde op Dolfijn FM dat ze deze week een campagne hebben om je plastic op te ruimen. Veel Curacaoenaren weten blijkbaar niet dat plastic niet vergaat. En dat is te zien ook! Er ligt behoorlijk wat troep langs alle wegen. Op de weg er naar toe is het erg levendig, er gebeurt volgens mij altijd wel wat in Curaçao. Langs de straat staan overal fruitkraampjes en 'gezond drinken'-kraampjes. Vaak met grote teksten geschreven op kartonnen platen en over die teksten denken ze niet heel lang na. Wat er staat, bedoelen ze ook. Vandaag kwamen we frietkraam 'Een grote berg friet' tegen. Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan. Er is veel buitenleven. De meeste tuinen hebben een veranda een tuin met een paar cactussen met een hek eromheen. En daar zitten de bewoners vaak met familie te kletsen in de schaduw.

Vandaag hadden we met Luuk weer een afspraak gemaakt bij de auto. Hij moest in 1 x doorlopen naar Merel. De consequentie als hij dat niet zou doen, was dat hij de duikbril niet op mocht. Even hoorde je 'm mopperen. Maar hij had goed door dat deze consequentie niet leuk was voor hem. We hadden aan Sem gevraagd of hij Luuk bij de hand wilde pakken. Luuk heeft het hele stuk in 1 x gelopen. Supergoed van hem! Merel had hem tijdens de therapie ook duidelijk verteld dat hij de duikbril op mocht omdat hij zo goed zelf had gelopen.

Ze hadden binnen het eten weer geoefend. Weer gezellig gaan picknicken en Luuk danste in het rond toen ze hem dat vertelden. Ditmaal hadden we sperzieboontjes meegenomen. Iets wat Luuk echt niet eet. Ook weer de appel en als beloning de krentenbol. De appel in stukjes in een rood bakje, de sperzieboontjes in een blauw bakje. Die twee voor zijn neus en ook in het zicht de krentenbol in een wit bakje erachter. Luuk mag kiezen waarmee hij begint en kiest de appel. Veel stukjes gegeten en toen hij niet meer zo trek had, mocht hij ze uitdelen. Daarna de boontjes. Merel wilde nog vragen of Luuk 1 stukje of 2 stukjes wilde hebben, maar al gauw was hij al aan eten. Niemand mocht een hapje en hij wilde zelfs de laatste restjes ook. Bizar toch?! Merel stond er zelf ook van te kijken. Heeft het laten filmen om het ons te laten zien. Daarna mocht hij zijn beloning, de krentenbol. Dit weekend moeten we het op dezelfde manier toepassen. Wel 1 op 1 en niet aan tafel. Een gezellig hoekje maken om te picknicken. We zijn benieuwd!

Ook hebben ze vandaag weer tongoefeningen gedaan. Op een grote afbeelding van de tong staan 3 punten aangegeven. Met een spatel drukken ze voor, midden of achter op de tong. Voor en midden gaan goed. Achter is wat lastig. Dat wijst hij vaak midden aan.
De blokjes gaan echt heel goed. Op het strand hebben we stenen (of het is afgestorven koraal... Weten we even niet, maar dan kan het niet mee naar huis ;-) verzameld. Die gebruiken we nu om zinnen te maken. Luuk wilde bijvoorbeeld een slok cola van Leon en zei 'Mola'. Meteen hebben we 3 steentjes gepakt en 1 keer samen met hem gezegd en aangewezen 'mag ik cola'. Hij nam het meteen over en zo ontstond er een duidelijk zin. Luuk wilde later nog meer cola. En bijna vanzelf zij hij weer de hele zin. Zo passen we (ook Sem helpt mee!) het steeds toe en echt, de spraak wordt duidelijker.

Merel vertelde dat Luuk een topdag had, een goede afsluiter van de week. Hij had ook heel veel  lol met Chabelita. Informatief hebben we nog even gevraagd naar de buikspieren, de kromme houding en het lopen van Luuk. Als tip voor de kromme houding gaf ze aan om een Pilates-rol te gebruiken. Als je daar 5 minuten op ligt en je schouders hangen over de rol naar beneden dan gaat je lichaam gauw de middenweg zoeken in het dagelijks leven. Dus normaliter staan de schouders afgezakt naar voren en met de rol naar achteren. Middenweg is dan rechtop. Ze gaat het maandag even met Luuk proberen, maar ik heb er zelf ook even op gelegen en denk dat wij zo'n rol sowieso wel gaan aanschaffen. Heerlijk! Ze gaan ook tape uitproberen op de rug van Luuk. Er wordt dan een stukje tape op de rug geplakt wanneer hij een rechte rug heeft. Zodra hij wat in zakt, voelt hij de tape trekken en gaat hij weer rechter staan of zitten. Werkt niet bij iedereen, vandaar dat ze het gaan uitproberen.

Na de therapie zijn we weer richting Westpunt gegaan. Ze hebben daar de mooiste stranden. We zijn naar Playa Porto Mari gegaan. Wederom een paradijs! Hagelwitte stranden en kraakhelder water. We hebben een paar snorkelsets gehuurd en zo de mooiste vissen gezien. Sem vond het geweldig! Luuk had net een luchtbedje van een strandganger gekregen en had geen interesse meer in de duikbril, maar wilde lekker ronddobberen. Op het strand werd ik nog aangesproken door een vrouw die vroeg of ik Femke was van Buufkes. Huh?! Bleek het een collega te zijn van buuf Kim. Ze herkende Luuk. Erg toevallig! En ze had destijds nog gesponsord ook!

Nu hebben wij ook even fijn weekend. Even geen therapie en Luuk laten bijkomen van zijn inspanningen. Ben enorm trots op hem, want ondanks het zwemmen met Chabelita wat natuurlijk onwijs leuk is, wordt er wel veel van hem gevraagd. En als je dan elke dag hoort dat hij een hele goede concentratie en werkhouding heeft, is dat top van hem!3 opmerkingen:

 1. wat een super week heeft luuk gehad!!! en sem natuurlijk ook...fijn om dit allemaal te lezen
  ben zo benieuwd hoe luuk dadelijk in de klas is!

  nog heel veel succes en plezier!!

  groetjes gemmeke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat heerlijk weer om te lezen, en wat doet Luuk het goed!! Ben nieuwsgierig naar week 2.. Veel plezier nog!! Gr. Marjan

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi allemaal,

  Ook ik lees regelmatig op jullie blog. Nieuwsgierig hoe het gaat met Luuk en de therapie maar ik lees allemaal positieve dingen, wat fijn! Super knap van Luuk!

  Groetjes Tamara

  BeantwoordenVerwijderen

Wat is dolfijntherapie?

Dolfijn ondersteunde therapie is een bijzondere therapie voor bijzondere kinderen/jongeren met beperkingen en speciale behoeftes. Er wordt een intensieve, op maat gemaakte, therapie aangeboden. Hierbij wordt gebruik gemaakt van verschillende therapievormen, gecombineerd met de interactie met een dolfijn. De dolfijn is de motivator en de beloning voor het gewenste gedrag (lichamelijk, mentaal en emotioneel).Dolfijn ondersteunde therapie is een integrale, multidisciplinaire behandelmethode, waarin gekwalificeerde therapeuten samenwerken met speciaal voor de therapie getrainde dolfijnen. Uitgebreid onderzoek heeft aangetoond dat dolfijnen kinderen stimuleren om zich verder te ontwikkelen en dat kinderen tot vier keer zo snel leren wanneer ze therapie volgen die gecombineerd wordt met interactie met dolfijnen.

Wat het is: een uniek, door dolfijnen ondersteund programma
CDTC biedt een twee weken durend programma op maat waarin de interactie met dolfijnen een hoofdrol speelt. Het is ontworpen voor de behandeling van patiënten van 3jaar en ouder met handicaps als autisme en hersenverlamming, en ook voor mensen met psychologische aandoeningen als depressie en posttraumatisch stresssyndroom. (Zie lijst van diagnoses.) Het programma is in handen van bevoegde en toegewijde therapeuten. Het complementeert en ondersteunt de traditionele therapie die patiënten thuis krijgen. Indien de patiënt een kind is, worden diens ouders, broertjes en zusjes nauw betrokken bij de behandeling. Het programma wordt geboden in vier talen: Nederlands, Engels, Duits en Spaans.

Wat er bereikt wordt: een positief verschil
Er is een hoge mate van succes. Onze patiënten vertonen opvallende vooruitgang in:
• fijne en grove motorische vaardigheden
• spraak en taalbeheersing
• cognitieve ontwikkeling
• sociale en functionele vaardigheden
Dit kan concreet leiden tot fysieke ontwikkeling, betere communicatie, meer zelfvertrouwen en meer ontspanning. Een enorm verschil in het leven van patiënten en hun gezinnen.

Hoe het werkt: de dolfijn als krachtige motivator
Dolfijnen spelen een centrale rol in het programma. Zo ondersteunen zij onder meer instrumenteel leren, wat betekent dat de interactie met de dolfijn ook als een beloning werkt. Voorbeeld: een therapeut vraagt een kind met motorische problemen om zijn arm omhoog te brengen. Zodra het hierin slaagt reageert de dolfijn, die het kind zo kan motiveren om de oefening nogmaals uit te voeren. Zo krijgt het kind snel en makkelijk grip op een nieuwe situatie en kweekt het zelfvertrouwen.

Waarom dolfijnen: slimme en sociale dieren
Dolfijnen zijn intelligent en hebben een zeer sociaal karakter. Onderzoek wijst uit dat interactie met dolfijnen de aandacht van een patiënt tot vier keer langer vast kan houden. Dolfijnen hebben bovendien een uniek vermogen om een band met mensen te scheppen en ze op hun gemak te stellen. De dolfijn accepteert mensen met een handicap onvoorwaardelijk. Sommige patiënten komen tot het besef dat de dolfijn, in al zijn indrukwekkende sierlijkheid, niet kan praten en lopen. “De dolfijn is net als ik!” Dit maakt de dolfijn een herkenbaar therapiemaatje waar patiënten harder voor willen werken.

Hoe het programma is opgebouwd
• Een twee weken durend programma op maat
• Twee blokken van vijf dagen met één therapiesessie per dag
• Tussentijds een vrij weekend
• De patiënt heeft gedurende het hele programma dezelfde therapeut
• Aangepaste programma’s zijn op aanvraag beschikbaar
Op de eerste dag verwelkomt de therapeut de patiënt, diens familie en verzorgers. (Voorafgaand aan de anamnese is de medische geschiedenis en alle informatie van de behandelaars thuis al bestudeerd.) Samen met de therapeut worden nu heldere doelen gesteld. Er volgt een rondleiding door het centrum en er is gelegenheid tot kennismaking met het behandelend team en de andere patiënten en gezinnen. Dan kan de sessie beginnen. Tijd om de dolfijnen te ontmoeten en samen met ze aan de slag te gaan.

Hoe de sessies zijn opgebouwd
Iedere sessie duurt in totaal twee uur, verdeeld in vier segmenten:• Een haf uur conventionele therapie in een speciale behandelkamer• Een uur door de dolfijn ondersteunde therapie op het platform en in het water• Een half uur alledaagse vaardigheden oefenen als douchen, omkleden en organiseren• EvaluatieTijdens de voorbereiding doet de patiënt oefeningen gericht op het behalen van de afgesproken doelstellingen. Terwijl de therapeut de patiënt behandelt, ondersteunt en coacht, schrijft een capabele stagiaire het sessierapport. De patiënt kleedt zich om en trekt een wetsuit aan.Op het platform en in het water voegen een dolfijnentrainer en een dolfijn zich bij het team. De oefeningen worden uitgebreid en geïntensiveerd en bij wijze van overdracht toegespitst op interactie met de dolfijn. Ouders en verzorgers kijken van een afstand toe. Tijdens het laatste half uur van de behandeling traint de patiënt alledaagse vaardigheden en neemt een douche, waarna de sessie wordt geëvalueerd met de patiënt, diens familie en verzorgers. Hoe ging het? Wat is de volgende stap?

Meer info op http://www.cdtc.an/