Een droom...

Inmiddels is onze droom uit gekomen! In juni 2013 zijn we naar Curaçao geweest om met Luuk de 2 weken durende therapie te volgen. Een meer dan geweldige ervaring! En stiekem zeker voor herhaling vatbaar! Lees hier het uitgebreide dagboek van onze trip!

Wij hebben een droom... Een droom die altijd heel ver weg leek te zijn. Maar naarmate de jaren vorderen is de droom groter geworden. Dromen blijven bestaan, maar nog mooier zou zijn als deze werkelijkheid zou kunnen worden! Onze wens is om met onze zoon Luuk dolfijntherapie volgen!

Luuk is 6 jaar en heeft downsyndroom. Dit was in begin even een klap, maar al gauw zijn we ervoor gegaan. Met ups en down, dat wel. Maar Luuk heeft ons al gauw geleerd dat het vooral enorm genieten is met dit bijzondere mannetje. Luuk is een heerlijk vrolijk kind. Hij doet ons elke dag verbazen met alle dingen die hij kan en vooral wil kunnen. Hij is alert en erg nieuwsgierig. Hij wil graag de wereld verkennen en neemt ons mee op zijn ontdekkingsreis. Hij is zich aan het ontpoppen tot een heuse charmeur. Soms duurt het net iets langer om van hem een reactie of een lach te krijgen. Maar zodra je dat lukt, pakt hij je helemaal in. Luuk is dol op zijn broertje Sem van 4 en Luuk is grote held van Sem!

Wil je meer lezen over Luuk? Kijk dan op
www.luukdevries.nl . Het dagboek wordt al 6 jaar bijgehouden.

Op deze site kun je het blog lezen en zien wat voor acties we hebben gehouden voor Luuk. Inmiddels hebben we ruimschoots het therapiebedrag bij elkaar gekregen en zijn overdonderd door de acties van anderen en de hartverwarmende reacties! Geweldig! Onze droom komt uit: Luuk gaat naar de dolfijnen!

Lees onderaan deze pagina meer over dolfijntherapie.

"De knopen zijn doorgehakt! Wij hebben een droom, een droom om Luuk enorm te helpen met zijn ontwikkeling. De logopediste van Luuk, Marieke, vertelde deze week dat dolfijntherapie echt iets voor Luuk zou zijn. Het zou hem enorm helpen met zijn spraak. Want die loopt nog ietsjepietsje achter. Het zou hem helpen om alles wat meer duidelijk te kunnen maken aan ons, op school en iedereen om hem heen. Het zou hem helpen en ons ook. Want wat is communiceren toch belangrijk. Wij kennen Luuk door en door en tussen zijn brabbeltaal door, komen steeds meer verstaanbare woorden voorbij. En ook met handen en voeten (lees: gebarentaal) komen we samen een heel eind. Maar wat zou het fijn zijn als Luuk nog wat meer gestimuleerd zou worden met zijn ontwikkeling! Niet alleen zijn spraak, maar zijn niet-zindelijk zijn, zijn zelfvertrouwen zou zo'n enorme boost kunnen krijgen. Maar ook zijn grove en fijne motoriek, sociale en functionele vaardigheden, cognitieve ontwikkeling komen aan bod. Ja, Marieke heeft de droom weer aangewakkerd en we willen proberen onze droom uit te laten komen. Helpen jullie mee?"

Rekeningnummer

Steun deze actie en maak onze droom werkelijkheid!
Rekeningnummer 110.59.58 t.n.v. L de Vries ovv Luuk!

De teller staat op € 8.185,-

maandag 17 juni 2013

Weekend: zwemmen, varen en relaxen!

We hebben een heerlijk weekend achter rug, waarin vooral alles mag en niks moet! Lekker laten mee varen met de Curacaose mentaliteit en het is dé manier om helemaal relaxed te worden. Het trekt me enorm aan in dit land. Geen haast, alles op het gemakje en genieten van de alledaagse dingen. Een beetje hoe Luuk in het leven staat. Alleen hier hebben we alle tijd van de wereld om daarin mee te gaan. Thuis is het vaak anders. Luuk is nu ook helemaal in zijn element! Zaterdag gaf Luuk aan en echt moe te zijn en hij wilde echt even achter de IPad muziek luisteren en You-tube filmpjes kijken. Aangezien het zwembad op steenworp afstand is van het appartement, zijn we met Sem lekker wezen zwemmen en afwisselend even bij Luuk gezeten. Zo'n rustdagje heeft Luuk ook echt af en toe nodig. En hier met alle inspanningen, natuurlijk ook. Gelukkig hebben we een geweldig appartement en is het absoluut geen straf om lekker buiten een boek te lezen en te luisteren naar het ruisen van de zee.

Zaterdagavond zijn we na het eten nog even naar Zanzibar gegaan. Op loopafstand van ons appartement en volgens mij the place to be voor de toeristen en voor vooral Nederlanders die al jaren in Curaçao wonen. Het was enorm druk, de happy Hour hadden de bargangers net achter hun kiezen en het bandje speelde opzwepende salsamuziek. Prima sfeertje. We zijn op een paar strandbedjes gaan zitten heerlijk genoten van een Amstel Bright. Hoe anders als op de camping waar de kids tot na tienen nog actief aan het dansen zijn bij de minidisco. Hier zijn ze om half 9 echt klaar met de dag.

Zondag was het natuurlijk vaderdag! Sem had flink geknutseld bij het CDTC en onder andere een mooie grote houten dolfijn geschilderd. Meteen een mooi aandenken aan Curaçao. Luuk had ik met moeite een tekening kunnen laten maken. Kleuren is niet zijn hobby en tegenwoordig pushen we hem ook maar niet meer. Luuk begrijpt nog niet helemaal wat vaderdag inhoudt en vroeg na de kadootjes om 8 uur al om taart. Het lukte ons niet om uit te leggen dat papa niet jarig is, maar dit gewoon een dag is omdat papa een hele lieve papa is. Of hij maakte 'misbruik' van de situatie. Dat kan natuurlijk ook ;-)!

Aangezien het altijd vaderdag is op onze vakantie, huren we elk jaar een bootje. Traditie geworden. Vlakbij ons park ligt het Spaanse Water. Een prachtig, beschermde en veilige lagune aan de zuid-oost kust met een uitgang naar de Caribische Zee. Aan de noordzijde zijn er vele baaien en kleine eilandjes met mangrove begroeiing en koraalriffen waar je langs kan zeilen of varen. Hier wonen pelikanen, fregatvogels en vele andere soorten vogels. Er is veel vis en regelmatig zie je een zeeschildpad zwemmen. Er zijn indrukwekkende uitzichten op de Tafelberg, Seru Boca en Kabrietenberg. Bij Pro Sail Curaçao kun zeilboten, kajakken of een sloep huren met de geweldige namen Pietertje Leentje of de Cornelia. Wij namen de Dushi wat betekent 'schatje'. Heerlijk gevaren over het water. Hier zie je enorm grote villa's zoals je ze niet vaak tegenkomt. Met een eigen privé-strand en een groot jacht voor de deur. Het lijkt erop of iedereen vecht om een stukje grond, want ze zijn dicht op elkaar gebouwd. Het contrast is groot, grote villa's worden afgewisseld met huizen die al jaren niet afgebouwd lijken te zijn. Maar ook zie je hier de oudere, veel kleinere huizen van de locals. 
Een mooi boottochtje!

Luuk was nog steeds aan het zeuren om taart. Uiteindelijk maar een stuk taart gehaald bij de Albert Heijn XL, Zeelandia. Thuisgekomen was hij moe en wilde zelfs niet mee zwemmen, toch heeft Leon besloten te gaan picknicken met Luuk. Een paar kussens op de veranda gelegd en worteltjes en appel in de bakjes gedaan. En als beloning een stuk taart. Luuk leefde helemaal op. Het picknicken is een uitkomst. Hij mocht weer kiezen en koos als eerst de appel, alles opgegeten. Daarna de worteltjes, iets wat hij pertinent niet eet. Weer veel gegeten. Leon vroeg een hapje, maar dat mocht echt niet, 'alles van mij' zei hij. Daarna natuurlijk het stuk taart. En zelfs daarna nog de worteltjes die overgebleven waren! Hoe kan het toch?!

We gebruiken de steentjes regelmatig voor de zinnen te maken. Dat gaat goed. Hebben we geen steentjes dan gebruikt hij automatisch zijn vingers als we vragen om de zin duidelijk te zeggen. Een uitkomst! 

Zo beginnen we aan therapie deel 6. Luuk heeft er zin en wij kijken er ook weer erg naar uit om Luuk met Chabelita in het water te zien! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wat is dolfijntherapie?

Dolfijn ondersteunde therapie is een bijzondere therapie voor bijzondere kinderen/jongeren met beperkingen en speciale behoeftes. Er wordt een intensieve, op maat gemaakte, therapie aangeboden. Hierbij wordt gebruik gemaakt van verschillende therapievormen, gecombineerd met de interactie met een dolfijn. De dolfijn is de motivator en de beloning voor het gewenste gedrag (lichamelijk, mentaal en emotioneel).Dolfijn ondersteunde therapie is een integrale, multidisciplinaire behandelmethode, waarin gekwalificeerde therapeuten samenwerken met speciaal voor de therapie getrainde dolfijnen. Uitgebreid onderzoek heeft aangetoond dat dolfijnen kinderen stimuleren om zich verder te ontwikkelen en dat kinderen tot vier keer zo snel leren wanneer ze therapie volgen die gecombineerd wordt met interactie met dolfijnen.

Wat het is: een uniek, door dolfijnen ondersteund programma
CDTC biedt een twee weken durend programma op maat waarin de interactie met dolfijnen een hoofdrol speelt. Het is ontworpen voor de behandeling van patiënten van 3jaar en ouder met handicaps als autisme en hersenverlamming, en ook voor mensen met psychologische aandoeningen als depressie en posttraumatisch stresssyndroom. (Zie lijst van diagnoses.) Het programma is in handen van bevoegde en toegewijde therapeuten. Het complementeert en ondersteunt de traditionele therapie die patiënten thuis krijgen. Indien de patiënt een kind is, worden diens ouders, broertjes en zusjes nauw betrokken bij de behandeling. Het programma wordt geboden in vier talen: Nederlands, Engels, Duits en Spaans.

Wat er bereikt wordt: een positief verschil
Er is een hoge mate van succes. Onze patiënten vertonen opvallende vooruitgang in:
• fijne en grove motorische vaardigheden
• spraak en taalbeheersing
• cognitieve ontwikkeling
• sociale en functionele vaardigheden
Dit kan concreet leiden tot fysieke ontwikkeling, betere communicatie, meer zelfvertrouwen en meer ontspanning. Een enorm verschil in het leven van patiënten en hun gezinnen.

Hoe het werkt: de dolfijn als krachtige motivator
Dolfijnen spelen een centrale rol in het programma. Zo ondersteunen zij onder meer instrumenteel leren, wat betekent dat de interactie met de dolfijn ook als een beloning werkt. Voorbeeld: een therapeut vraagt een kind met motorische problemen om zijn arm omhoog te brengen. Zodra het hierin slaagt reageert de dolfijn, die het kind zo kan motiveren om de oefening nogmaals uit te voeren. Zo krijgt het kind snel en makkelijk grip op een nieuwe situatie en kweekt het zelfvertrouwen.

Waarom dolfijnen: slimme en sociale dieren
Dolfijnen zijn intelligent en hebben een zeer sociaal karakter. Onderzoek wijst uit dat interactie met dolfijnen de aandacht van een patiënt tot vier keer langer vast kan houden. Dolfijnen hebben bovendien een uniek vermogen om een band met mensen te scheppen en ze op hun gemak te stellen. De dolfijn accepteert mensen met een handicap onvoorwaardelijk. Sommige patiënten komen tot het besef dat de dolfijn, in al zijn indrukwekkende sierlijkheid, niet kan praten en lopen. “De dolfijn is net als ik!” Dit maakt de dolfijn een herkenbaar therapiemaatje waar patiënten harder voor willen werken.

Hoe het programma is opgebouwd
• Een twee weken durend programma op maat
• Twee blokken van vijf dagen met één therapiesessie per dag
• Tussentijds een vrij weekend
• De patiënt heeft gedurende het hele programma dezelfde therapeut
• Aangepaste programma’s zijn op aanvraag beschikbaar
Op de eerste dag verwelkomt de therapeut de patiënt, diens familie en verzorgers. (Voorafgaand aan de anamnese is de medische geschiedenis en alle informatie van de behandelaars thuis al bestudeerd.) Samen met de therapeut worden nu heldere doelen gesteld. Er volgt een rondleiding door het centrum en er is gelegenheid tot kennismaking met het behandelend team en de andere patiënten en gezinnen. Dan kan de sessie beginnen. Tijd om de dolfijnen te ontmoeten en samen met ze aan de slag te gaan.

Hoe de sessies zijn opgebouwd
Iedere sessie duurt in totaal twee uur, verdeeld in vier segmenten:• Een haf uur conventionele therapie in een speciale behandelkamer• Een uur door de dolfijn ondersteunde therapie op het platform en in het water• Een half uur alledaagse vaardigheden oefenen als douchen, omkleden en organiseren• EvaluatieTijdens de voorbereiding doet de patiënt oefeningen gericht op het behalen van de afgesproken doelstellingen. Terwijl de therapeut de patiënt behandelt, ondersteunt en coacht, schrijft een capabele stagiaire het sessierapport. De patiënt kleedt zich om en trekt een wetsuit aan.Op het platform en in het water voegen een dolfijnentrainer en een dolfijn zich bij het team. De oefeningen worden uitgebreid en geïntensiveerd en bij wijze van overdracht toegespitst op interactie met de dolfijn. Ouders en verzorgers kijken van een afstand toe. Tijdens het laatste half uur van de behandeling traint de patiënt alledaagse vaardigheden en neemt een douche, waarna de sessie wordt geëvalueerd met de patiënt, diens familie en verzorgers. Hoe ging het? Wat is de volgende stap?

Meer info op http://www.cdtc.an/