Een droom...

Inmiddels is onze droom uit gekomen! In juni 2013 zijn we naar Curaçao geweest om met Luuk de 2 weken durende therapie te volgen. Een meer dan geweldige ervaring! En stiekem zeker voor herhaling vatbaar! Lees hier het uitgebreide dagboek van onze trip!

Wij hebben een droom... Een droom die altijd heel ver weg leek te zijn. Maar naarmate de jaren vorderen is de droom groter geworden. Dromen blijven bestaan, maar nog mooier zou zijn als deze werkelijkheid zou kunnen worden! Onze wens is om met onze zoon Luuk dolfijntherapie volgen!

Luuk is 6 jaar en heeft downsyndroom. Dit was in begin even een klap, maar al gauw zijn we ervoor gegaan. Met ups en down, dat wel. Maar Luuk heeft ons al gauw geleerd dat het vooral enorm genieten is met dit bijzondere mannetje. Luuk is een heerlijk vrolijk kind. Hij doet ons elke dag verbazen met alle dingen die hij kan en vooral wil kunnen. Hij is alert en erg nieuwsgierig. Hij wil graag de wereld verkennen en neemt ons mee op zijn ontdekkingsreis. Hij is zich aan het ontpoppen tot een heuse charmeur. Soms duurt het net iets langer om van hem een reactie of een lach te krijgen. Maar zodra je dat lukt, pakt hij je helemaal in. Luuk is dol op zijn broertje Sem van 4 en Luuk is grote held van Sem!

Wil je meer lezen over Luuk? Kijk dan op
www.luukdevries.nl . Het dagboek wordt al 6 jaar bijgehouden.

Op deze site kun je het blog lezen en zien wat voor acties we hebben gehouden voor Luuk. Inmiddels hebben we ruimschoots het therapiebedrag bij elkaar gekregen en zijn overdonderd door de acties van anderen en de hartverwarmende reacties! Geweldig! Onze droom komt uit: Luuk gaat naar de dolfijnen!

Lees onderaan deze pagina meer over dolfijntherapie.

"De knopen zijn doorgehakt! Wij hebben een droom, een droom om Luuk enorm te helpen met zijn ontwikkeling. De logopediste van Luuk, Marieke, vertelde deze week dat dolfijntherapie echt iets voor Luuk zou zijn. Het zou hem enorm helpen met zijn spraak. Want die loopt nog ietsjepietsje achter. Het zou hem helpen om alles wat meer duidelijk te kunnen maken aan ons, op school en iedereen om hem heen. Het zou hem helpen en ons ook. Want wat is communiceren toch belangrijk. Wij kennen Luuk door en door en tussen zijn brabbeltaal door, komen steeds meer verstaanbare woorden voorbij. En ook met handen en voeten (lees: gebarentaal) komen we samen een heel eind. Maar wat zou het fijn zijn als Luuk nog wat meer gestimuleerd zou worden met zijn ontwikkeling! Niet alleen zijn spraak, maar zijn niet-zindelijk zijn, zijn zelfvertrouwen zou zo'n enorme boost kunnen krijgen. Maar ook zijn grove en fijne motoriek, sociale en functionele vaardigheden, cognitieve ontwikkeling komen aan bod. Ja, Marieke heeft de droom weer aangewakkerd en we willen proberen onze droom uit te laten komen. Helpen jullie mee?"

Rekeningnummer

Steun deze actie en maak onze droom werkelijkheid!
Rekeningnummer 110.59.58 t.n.v. L de Vries ovv Luuk!

De teller staat op € 8.185,-

donderdag 6 juni 2013

Curaçao, een paradijs!

Wat een paradijs! Curaçao is prachtig!

De reis is heel goed gegaan! Hoewel ik het best spannend vond om met 2 kids zo'n verre reis te maken, vonden Luuk en Sem het juist te gek. We zijn 's middags vertrokken en vanaf het moment dat we in de auto stapten en de opa's en oma's ons enthousiast uitzwaaiden, hebben ze genoten van alle nieuwe dingen wat een vliegreis met zich mee brengt. Slechts 1 moeilijk momentje voor Luuk en dat was toen zijn Cars-koffertje bij de douane door de scanner moest. Dikke tranen. Luuk dacht dat deze nooit meer terug kwam. Luuk heeft heel de vlucht van een dikke 10 uur geen oog dicht gedaan en zich uitgeleefd op de "IPad" op de stoel voor hem. Een uitkomst!

Het zijn wel een beetje gekke dagen geweest, helemaal uit het ritme. Sem was de enige die een uurtje had geslapen in het vliegtuig. Toen we uit stapten, kwam de enorme hitte ons meteen al tegemoet. We hebben enorm lang moeten wachten bij de douane. Maar ook hier stonden Luuk en Sem keurig met hun eigen koffertje te wachten in de rij. Doordat we zo lang moesten wachten, lagen de koffers al op de band. Buiten stond al meteen ons transfer te wachten. Leon moest de kleine huurauto ophalen en dus vertrok ik met kids en koffers alleen in het busje naar ons appartement. Beetje spannend wel in een vreemd land. Het was pikkedonker en Luuk en Sem waren klaarwakker. Plaatselijke tijd was 22.30 uur. Voor ons gevoel nog 04.30 uur Nederlandse tijd. Het enige wat we duidelijk hebben kunnen zien, zijn de gekleurde huisjes van Willemstad. Het busje wist niet helemaal waar we moesten zijn op het park en had ons met koffers en al op een parkeerplaats afgezet. Gelukkig had ik contact met Luisa van het appartement. En stonden we op een verkeerde plaats te wachten. De vrouw van het busje had haast en wilde weg. Daar stond ik dan met 2 kids en 8 koffers in het donker op een plek die ik niet kende. Maar gelukkig was Luisa er binnen 5 minuten en heeft ze geholpen alle spullen naar binnen te brengen.

We waren meteen overdonderd door het geweldig mooie appartement in Boca Gentil aan de Jan Thiel baai, van Bert en Marlies. Prachtig ingericht en een heerlijk grote veranda, of beter gezegd porch. In de verte hoorden we de zee al. Leon arriveerde een half uurtje later. Het gezin was weer compleet! Sem voelde zich meteen al thuis en heeft Leon rond geleid. Toen echt naar bed met z'n allen. Om 03.00 uur uur hoorden we al getippel in de gang, Luuk en Sem, klaarwakker! Luuk is bij Leon gaan liggen en ik bij Sem in bed. Maar hij kon echt niet meer slapen met als gevolg dat we samen om 05.00 uur op de veranda zijn gaan zitten tot het licht werd. En ineens zagen we de zee! En de prachtige subtropische bloemen en planten om ons heen. De gekleurde vogels zaten hun mooiste liedje te fluiten. Wat een mooi begin van de dag!

Gisteren zijn we naar het strandje vlakbij het appartement geweest, bij het Papagayo Resort. Ze hebben daar kunstmatig een zeewater-zwembad gemaakt. Het water is ondiep en kinderen kunnen er heerlijk zelf spelen en zwemmen. Achter wat rotsen begint de zee. Prachtig is het er, azuurblauw water en wit zand. Enorm genoten!

Vandaag waren we al uitgenodigd bij het Dolphin Therapy Centre. Het welkomstmapje lag klaar en we mochten even rustig rondkijken bij de dolfijnen en in het sea aquarium. Zo kon Luuk al goed wennen. We hebben ook de dolfijnenshow gezien en dat was geweldig! Vorige week nog een documentaire op tv gezien over het Sea Aquarium en de dolfijnen. De dolfijnen zijn in het echt nog veel groter. Wel even een kippenvelmomentje hoor, we zijn er nu echt! Eindelijk! Ook het Sea Aquarium is heel leuk, van haaien tot kleine visjes. Je kan ze allemaal van dichtbij zien. En zeesterren mag je zelfs vasthouden! Sem en Luuk vonden het geweldig om de dolfijnen te zien en
hebben heel de middag 'dolfijntje' gespeeld in het zwembad.


Maandag om half 11 mag Luuk beginnen. We kijken er enorm naar uit. Luuk vond  de dolfijnen heel leuk en was het hardste aan het klappen tijdens de dolfijnenshow! Hij heeft er zeker ook zin in!
Eerst gaan we nog een paar dagen genieten van het mooie eiland, de zon, zee en de vriendelijke
mensen. We staan te popelen om het eiland verder te ontdekken, maar we moeten het even rustig aan doen. Luuk moet even nig even zijn ritme vinden, want die is hij even kwijt. Maar morgen misschien toch vast naar de Grote en Kleine Knip...4 opmerkingen:

 1. Zeker doen naar Groot en Klein Knip gaan! Het is een stukje rijden, maar meer dan de moeite waard.

  Gaat Sem ook meedoen aan het broertjes en zusjes programma? Mirte heeft hiervan genoten en is hier ook enorm door gegroeid. Alsof ze toen pas het besef kreeg: 'Er zijn meer kinderen met een broertje/zusje met Down Syndroom.'

  Succes en veel plezier!
  Geert

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Geert,

   Vandaag inderdaad naar de Grote Knip geweest. Werkelijk prachtig. Zo ook Bonbini Beach zagen we. nog niet gezwommen, maar daar gaan we nog een keer heen. We vermaken ons prima in Curaçao. Over 2 dagen begint de therapie. We kunnen niet wachten! Sem doet uiteraard mee met het broertjesprogramma. Hij wordt in augustus pas 5, dus het zal enigszins aangepast zijn. ik denk dat het voor hem ook erg goed is om te doen.

   Groetjes uit Curaçao!
   Femke

   Verwijderen
 2. Wat beeldend beschreven. Het is net of we er een beetje bij zijn. Wat fijn dat jullie zo genieten en ook Luuk en Sem. Dikke kus van oma Clasien en opa Henk

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dikke kus terug!! We Laten in de therapie meteen de verslaving van opa en oma meenemen ;-). Luuk heeft het de hele dag over jullie! Tegen iedereen.... Haha!

   Verwijderen

Wat is dolfijntherapie?

Dolfijn ondersteunde therapie is een bijzondere therapie voor bijzondere kinderen/jongeren met beperkingen en speciale behoeftes. Er wordt een intensieve, op maat gemaakte, therapie aangeboden. Hierbij wordt gebruik gemaakt van verschillende therapievormen, gecombineerd met de interactie met een dolfijn. De dolfijn is de motivator en de beloning voor het gewenste gedrag (lichamelijk, mentaal en emotioneel).Dolfijn ondersteunde therapie is een integrale, multidisciplinaire behandelmethode, waarin gekwalificeerde therapeuten samenwerken met speciaal voor de therapie getrainde dolfijnen. Uitgebreid onderzoek heeft aangetoond dat dolfijnen kinderen stimuleren om zich verder te ontwikkelen en dat kinderen tot vier keer zo snel leren wanneer ze therapie volgen die gecombineerd wordt met interactie met dolfijnen.

Wat het is: een uniek, door dolfijnen ondersteund programma
CDTC biedt een twee weken durend programma op maat waarin de interactie met dolfijnen een hoofdrol speelt. Het is ontworpen voor de behandeling van patiënten van 3jaar en ouder met handicaps als autisme en hersenverlamming, en ook voor mensen met psychologische aandoeningen als depressie en posttraumatisch stresssyndroom. (Zie lijst van diagnoses.) Het programma is in handen van bevoegde en toegewijde therapeuten. Het complementeert en ondersteunt de traditionele therapie die patiënten thuis krijgen. Indien de patiënt een kind is, worden diens ouders, broertjes en zusjes nauw betrokken bij de behandeling. Het programma wordt geboden in vier talen: Nederlands, Engels, Duits en Spaans.

Wat er bereikt wordt: een positief verschil
Er is een hoge mate van succes. Onze patiënten vertonen opvallende vooruitgang in:
• fijne en grove motorische vaardigheden
• spraak en taalbeheersing
• cognitieve ontwikkeling
• sociale en functionele vaardigheden
Dit kan concreet leiden tot fysieke ontwikkeling, betere communicatie, meer zelfvertrouwen en meer ontspanning. Een enorm verschil in het leven van patiënten en hun gezinnen.

Hoe het werkt: de dolfijn als krachtige motivator
Dolfijnen spelen een centrale rol in het programma. Zo ondersteunen zij onder meer instrumenteel leren, wat betekent dat de interactie met de dolfijn ook als een beloning werkt. Voorbeeld: een therapeut vraagt een kind met motorische problemen om zijn arm omhoog te brengen. Zodra het hierin slaagt reageert de dolfijn, die het kind zo kan motiveren om de oefening nogmaals uit te voeren. Zo krijgt het kind snel en makkelijk grip op een nieuwe situatie en kweekt het zelfvertrouwen.

Waarom dolfijnen: slimme en sociale dieren
Dolfijnen zijn intelligent en hebben een zeer sociaal karakter. Onderzoek wijst uit dat interactie met dolfijnen de aandacht van een patiënt tot vier keer langer vast kan houden. Dolfijnen hebben bovendien een uniek vermogen om een band met mensen te scheppen en ze op hun gemak te stellen. De dolfijn accepteert mensen met een handicap onvoorwaardelijk. Sommige patiënten komen tot het besef dat de dolfijn, in al zijn indrukwekkende sierlijkheid, niet kan praten en lopen. “De dolfijn is net als ik!” Dit maakt de dolfijn een herkenbaar therapiemaatje waar patiënten harder voor willen werken.

Hoe het programma is opgebouwd
• Een twee weken durend programma op maat
• Twee blokken van vijf dagen met één therapiesessie per dag
• Tussentijds een vrij weekend
• De patiënt heeft gedurende het hele programma dezelfde therapeut
• Aangepaste programma’s zijn op aanvraag beschikbaar
Op de eerste dag verwelkomt de therapeut de patiënt, diens familie en verzorgers. (Voorafgaand aan de anamnese is de medische geschiedenis en alle informatie van de behandelaars thuis al bestudeerd.) Samen met de therapeut worden nu heldere doelen gesteld. Er volgt een rondleiding door het centrum en er is gelegenheid tot kennismaking met het behandelend team en de andere patiënten en gezinnen. Dan kan de sessie beginnen. Tijd om de dolfijnen te ontmoeten en samen met ze aan de slag te gaan.

Hoe de sessies zijn opgebouwd
Iedere sessie duurt in totaal twee uur, verdeeld in vier segmenten:• Een haf uur conventionele therapie in een speciale behandelkamer• Een uur door de dolfijn ondersteunde therapie op het platform en in het water• Een half uur alledaagse vaardigheden oefenen als douchen, omkleden en organiseren• EvaluatieTijdens de voorbereiding doet de patiënt oefeningen gericht op het behalen van de afgesproken doelstellingen. Terwijl de therapeut de patiënt behandelt, ondersteunt en coacht, schrijft een capabele stagiaire het sessierapport. De patiënt kleedt zich om en trekt een wetsuit aan.Op het platform en in het water voegen een dolfijnentrainer en een dolfijn zich bij het team. De oefeningen worden uitgebreid en geïntensiveerd en bij wijze van overdracht toegespitst op interactie met de dolfijn. Ouders en verzorgers kijken van een afstand toe. Tijdens het laatste half uur van de behandeling traint de patiënt alledaagse vaardigheden en neemt een douche, waarna de sessie wordt geëvalueerd met de patiënt, diens familie en verzorgers. Hoe ging het? Wat is de volgende stap?

Meer info op http://www.cdtc.an/