Een droom...

Inmiddels is onze droom uit gekomen! In juni 2013 zijn we naar Curaçao geweest om met Luuk de 2 weken durende therapie te volgen. Een meer dan geweldige ervaring! En stiekem zeker voor herhaling vatbaar! Lees hier het uitgebreide dagboek van onze trip!

Wij hebben een droom... Een droom die altijd heel ver weg leek te zijn. Maar naarmate de jaren vorderen is de droom groter geworden. Dromen blijven bestaan, maar nog mooier zou zijn als deze werkelijkheid zou kunnen worden! Onze wens is om met onze zoon Luuk dolfijntherapie volgen!

Luuk is 6 jaar en heeft downsyndroom. Dit was in begin even een klap, maar al gauw zijn we ervoor gegaan. Met ups en down, dat wel. Maar Luuk heeft ons al gauw geleerd dat het vooral enorm genieten is met dit bijzondere mannetje. Luuk is een heerlijk vrolijk kind. Hij doet ons elke dag verbazen met alle dingen die hij kan en vooral wil kunnen. Hij is alert en erg nieuwsgierig. Hij wil graag de wereld verkennen en neemt ons mee op zijn ontdekkingsreis. Hij is zich aan het ontpoppen tot een heuse charmeur. Soms duurt het net iets langer om van hem een reactie of een lach te krijgen. Maar zodra je dat lukt, pakt hij je helemaal in. Luuk is dol op zijn broertje Sem van 4 en Luuk is grote held van Sem!

Wil je meer lezen over Luuk? Kijk dan op
www.luukdevries.nl . Het dagboek wordt al 6 jaar bijgehouden.

Op deze site kun je het blog lezen en zien wat voor acties we hebben gehouden voor Luuk. Inmiddels hebben we ruimschoots het therapiebedrag bij elkaar gekregen en zijn overdonderd door de acties van anderen en de hartverwarmende reacties! Geweldig! Onze droom komt uit: Luuk gaat naar de dolfijnen!

Lees onderaan deze pagina meer over dolfijntherapie.

"De knopen zijn doorgehakt! Wij hebben een droom, een droom om Luuk enorm te helpen met zijn ontwikkeling. De logopediste van Luuk, Marieke, vertelde deze week dat dolfijntherapie echt iets voor Luuk zou zijn. Het zou hem enorm helpen met zijn spraak. Want die loopt nog ietsjepietsje achter. Het zou hem helpen om alles wat meer duidelijk te kunnen maken aan ons, op school en iedereen om hem heen. Het zou hem helpen en ons ook. Want wat is communiceren toch belangrijk. Wij kennen Luuk door en door en tussen zijn brabbeltaal door, komen steeds meer verstaanbare woorden voorbij. En ook met handen en voeten (lees: gebarentaal) komen we samen een heel eind. Maar wat zou het fijn zijn als Luuk nog wat meer gestimuleerd zou worden met zijn ontwikkeling! Niet alleen zijn spraak, maar zijn niet-zindelijk zijn, zijn zelfvertrouwen zou zo'n enorme boost kunnen krijgen. Maar ook zijn grove en fijne motoriek, sociale en functionele vaardigheden, cognitieve ontwikkeling komen aan bod. Ja, Marieke heeft de droom weer aangewakkerd en we willen proberen onze droom uit te laten komen. Helpen jullie mee?"

Rekeningnummer

Steun deze actie en maak onze droom werkelijkheid!
Rekeningnummer 110.59.58 t.n.v. L de Vries ovv Luuk!

De teller staat op € 8.185,-

donderdag 19 juni 2014

Naar groep 4!!

En dan hebben we vorige week gehoord dat Luuk volgend schooljaar naar groep 4 gaat! Wat een geweldig fijn nieuws. We hebben keihard geknokt om dit te bereiken. Maar het allerbelangrijkste is dat het nu goed gaat met Luuk op school. Iedereen is tevreden, enthousiast en heeft zijn weg gevonden om Luuk zo goed en prettig mogelijk te begeleiden, ondersteunen en dingen te leren. De kinderen vinden het leuk in de klas met Luuk. De juffen zijn blij en trots. De begeleidsters zijn trots. Heel het team heeft vol enthousiasme, maar zeker in begin van de tweede start in groep 3 hard gewerkt om te bereiken waar we nu zijn . En dat is hoe wij denken dat een kind met Downsyndroom kan integreren in het reguliere basisonderwijs. Luuk leert van de kinderen, maar de kinderen geven ook aan dat ze van Luuk leren. De juf leert van de begeleiding in de klas en andersom en samen vormen ze 1 team. Luuk heeft een plek in de klas in plaats van buiten de klas. Hij hoort erbij! Hij heeft speelafspraken. We geloven met z'n allen weer in Luuk. En het meest gebruikte woord de afgelopen week tijdens het overleg is TROTS!

Daarbij heeft hij weer een spurt gemaakt in zijn ontwikkeling. Spraak gaat vooruit en hij maakt langere zinnen. Hij voelt zich begrepen (wat nog niet altijd is), maar we doen ons best. En met picto's of gebaren of de woorden op zijn vingers te laten vertellen, komen we een heel eind. Luuk is hierdoor minder gefrustreerd. Zijn sterke eigen wil en daardoor soms moeilijk gedrag kunnen we door middel van duidelijke afspraken binnen de perken houden.

En Luuk begint steeds beter en meer te lezen! Middels de methode "Zeggen wat je ziet". Hij vindt het leuk en het is een om mooie manier om het lezen verder uit te breiden.

Filmpje Luuk leest (groep3)

Nu 3 maanden na de intensieve zindelijkheidstraining kunnen we zeker zeggen dat Luuk zindelijk is. Dag en nacht! Het ging de eerste weken na de training redelijk goed, maar hij had toch nog wel wat ongelukjes. Hierna is het heel goed gegaan. 's Nachts geeft Luuk zelf aan als hij moet plassen. En overdag ook. De laatste weken gaat het even wat minder. Iets meer ongelukjes. Hij is ook best moe. Net als broer Sem. Toe aan vakantie. Waarschijnlijk reden om er even wat nonchalant mee om te gaan. Maar een terugval kan natuurlijk. Een periode van 8 weken is het fantastisch gegaan. We durfden het eigenlijk niet te geloven!

Nog een paar weekjes en dan is het vakantie. Iets waar we, geloof ik, allemaal aan toe zijn. Best een hectisch en emotioneel jaar is het geweest. Met een goede afloop, wat maakt dat je strubbelingen beter een plekje kan geven. Knokken moeten we op de een of andere manier altijd met Luuk. Althans met de buitenwereld. Knokken voor een plekje in de samenleving. Het gaat niet altijd vanzelf. Maar dat is niet erg. Dat doen we graag. Voor Luuk. En knokken voor acceptatie en begrip voor de situatie met Luuk. Wij doen als ouders hetgeen waarvan wij denken dat dat het beste is voor Luuk. Niet iedereen begrijpt de keuze altijd die we (moeten) maken. Grotendeels wegens onwetendheid en omdat men denkt dat een andere oplossing eenvoudiger is. Wat zeker niet altijd het geval is. Het is weleens lastig omdat wij altijd de beslissingen voor Luuk zullen moeten maken. Gedwongen of niet. Heel belangrijk is dat wij altijd vertrouwen blijven hebben in Luuk. Wij geloven in hem. Wij laten ons niet zomaar uit het veld slaan. Daarbij proberen we zo reëel mogelijk de dingen te bekijken. Dat is cruciaal. Je moet je 'niet gek laten maken'. En of je het achteraf goed hebt gedaan? Dat weet je nooit. Met de stichting De Upside van Down stellen we als doel een positievere beeldvorming rondom Downsyndroom. Om mensen met Downsyndroom zoveel mogelijk te laten integreren in onze maatschappij. Telkens als ik van andere ouders bepaalde situaties hoor of neem de situatie met Luuk, dan bedenk ik me steeds dat het helaas toch nog hard nodig is. Luuk en alle andere kids, jongvolwassenen en volwassenen met Down zijn afhankelijk van de houding van maatschappij. En aan die verbetering draag ik graag een steentje erbij. Die van ons komen er wel!Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wat is dolfijntherapie?

Dolfijn ondersteunde therapie is een bijzondere therapie voor bijzondere kinderen/jongeren met beperkingen en speciale behoeftes. Er wordt een intensieve, op maat gemaakte, therapie aangeboden. Hierbij wordt gebruik gemaakt van verschillende therapievormen, gecombineerd met de interactie met een dolfijn. De dolfijn is de motivator en de beloning voor het gewenste gedrag (lichamelijk, mentaal en emotioneel).Dolfijn ondersteunde therapie is een integrale, multidisciplinaire behandelmethode, waarin gekwalificeerde therapeuten samenwerken met speciaal voor de therapie getrainde dolfijnen. Uitgebreid onderzoek heeft aangetoond dat dolfijnen kinderen stimuleren om zich verder te ontwikkelen en dat kinderen tot vier keer zo snel leren wanneer ze therapie volgen die gecombineerd wordt met interactie met dolfijnen.

Wat het is: een uniek, door dolfijnen ondersteund programma
CDTC biedt een twee weken durend programma op maat waarin de interactie met dolfijnen een hoofdrol speelt. Het is ontworpen voor de behandeling van patiënten van 3jaar en ouder met handicaps als autisme en hersenverlamming, en ook voor mensen met psychologische aandoeningen als depressie en posttraumatisch stresssyndroom. (Zie lijst van diagnoses.) Het programma is in handen van bevoegde en toegewijde therapeuten. Het complementeert en ondersteunt de traditionele therapie die patiënten thuis krijgen. Indien de patiënt een kind is, worden diens ouders, broertjes en zusjes nauw betrokken bij de behandeling. Het programma wordt geboden in vier talen: Nederlands, Engels, Duits en Spaans.

Wat er bereikt wordt: een positief verschil
Er is een hoge mate van succes. Onze patiënten vertonen opvallende vooruitgang in:
• fijne en grove motorische vaardigheden
• spraak en taalbeheersing
• cognitieve ontwikkeling
• sociale en functionele vaardigheden
Dit kan concreet leiden tot fysieke ontwikkeling, betere communicatie, meer zelfvertrouwen en meer ontspanning. Een enorm verschil in het leven van patiënten en hun gezinnen.

Hoe het werkt: de dolfijn als krachtige motivator
Dolfijnen spelen een centrale rol in het programma. Zo ondersteunen zij onder meer instrumenteel leren, wat betekent dat de interactie met de dolfijn ook als een beloning werkt. Voorbeeld: een therapeut vraagt een kind met motorische problemen om zijn arm omhoog te brengen. Zodra het hierin slaagt reageert de dolfijn, die het kind zo kan motiveren om de oefening nogmaals uit te voeren. Zo krijgt het kind snel en makkelijk grip op een nieuwe situatie en kweekt het zelfvertrouwen.

Waarom dolfijnen: slimme en sociale dieren
Dolfijnen zijn intelligent en hebben een zeer sociaal karakter. Onderzoek wijst uit dat interactie met dolfijnen de aandacht van een patiënt tot vier keer langer vast kan houden. Dolfijnen hebben bovendien een uniek vermogen om een band met mensen te scheppen en ze op hun gemak te stellen. De dolfijn accepteert mensen met een handicap onvoorwaardelijk. Sommige patiënten komen tot het besef dat de dolfijn, in al zijn indrukwekkende sierlijkheid, niet kan praten en lopen. “De dolfijn is net als ik!” Dit maakt de dolfijn een herkenbaar therapiemaatje waar patiënten harder voor willen werken.

Hoe het programma is opgebouwd
• Een twee weken durend programma op maat
• Twee blokken van vijf dagen met één therapiesessie per dag
• Tussentijds een vrij weekend
• De patiënt heeft gedurende het hele programma dezelfde therapeut
• Aangepaste programma’s zijn op aanvraag beschikbaar
Op de eerste dag verwelkomt de therapeut de patiënt, diens familie en verzorgers. (Voorafgaand aan de anamnese is de medische geschiedenis en alle informatie van de behandelaars thuis al bestudeerd.) Samen met de therapeut worden nu heldere doelen gesteld. Er volgt een rondleiding door het centrum en er is gelegenheid tot kennismaking met het behandelend team en de andere patiënten en gezinnen. Dan kan de sessie beginnen. Tijd om de dolfijnen te ontmoeten en samen met ze aan de slag te gaan.

Hoe de sessies zijn opgebouwd
Iedere sessie duurt in totaal twee uur, verdeeld in vier segmenten:• Een haf uur conventionele therapie in een speciale behandelkamer• Een uur door de dolfijn ondersteunde therapie op het platform en in het water• Een half uur alledaagse vaardigheden oefenen als douchen, omkleden en organiseren• EvaluatieTijdens de voorbereiding doet de patiënt oefeningen gericht op het behalen van de afgesproken doelstellingen. Terwijl de therapeut de patiënt behandelt, ondersteunt en coacht, schrijft een capabele stagiaire het sessierapport. De patiënt kleedt zich om en trekt een wetsuit aan.Op het platform en in het water voegen een dolfijnentrainer en een dolfijn zich bij het team. De oefeningen worden uitgebreid en geïntensiveerd en bij wijze van overdracht toegespitst op interactie met de dolfijn. Ouders en verzorgers kijken van een afstand toe. Tijdens het laatste half uur van de behandeling traint de patiënt alledaagse vaardigheden en neemt een douche, waarna de sessie wordt geëvalueerd met de patiënt, diens familie en verzorgers. Hoe ging het? Wat is de volgende stap?

Meer info op http://www.cdtc.an/